Handelaren in actie op Wall Street
NOS NieuwsAangepast

Aandelenbeurzen kelderen door oplaaiende handelsoorlog

De oplaaiende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leidt wereldwijd tot rode cijfers op de beurzen. De AEX sloot vandaag met ruim drie procent verlies. Wall Street, waar gisteren al ongeveer een procent werd verloren, opende vandaag een half procent lager.

Ook beurzen in Azië verkeerden in zwaar weer: de Hang Seng Index in Hong Kong leverde tegen het einde van de dag 2,4 procent in. De Shanghai Composite Index (SHCOMP) daalde met 1,7 procent.

Met name Aziatische techbedrijven kregen klappen: zij merkten de gevolgen van president Trumps aankondiging om vanaf 1 september voor 300 miljard dollar aan Chinese producten 10 procent extra te belasten.

Handelsoorlog

Onder meer het ingrijpen van de Fed, het escalerende handelsconflict tussen de VS en China en de angst voor een Amerikaanse uithaal naar Europa leidden tot de rode cijfers, zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Direct Bank in Frankfurt. "Dan was er ook nog het handelsconflict tussen Korea en Japan. Dat is gewoon eventjes teveel voor de beurzen."

China en de VS onderhandelden deze week in Shanghai over hun handelsconflict, maar dat overleg is mislukt. Volgens Trump verliepen de gesprekken goed, maar houdt Peking zich niet aan gemaakte afspraken. Zo zou China meer landbouwproducten importeren en de verkoop van de pijnstiller fentanyl aan de VS stilleggen, maar dat is volgens hem nog niet gebeurd.

China en de Verenigde Staten zijn nu al meer dan een jaar verwikkeld in een handelsoorlog. Over en weer hebben de landen elkaar importheffingen opgelegd.

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

Ook de pensioenfondsen hebben een slechte week. Zij kregen al een eerste klap door de verlaging van de Amerikaanse rente door de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Daar komen de gedaalde beurskoersen nu bovenop.

Voor Amerikaanse burgers zullen de gevolgen van de nieuwe heffingen meer voelbaar zijn dan eerder, zegt Philip Marey, econoom bij Rabobank. "Bij de vorige heffingen ging het voornamelijk om industriële goederen. Nu gaat het om consumptiegoederen zoals mobiele telefoons."

Handelstekort

De handelsrelatie tussen China en de VS is al jarenlang scheef. China exporteert veel meer naar de VS dan andersom en de kloof groeit alleen maar.

Trump wil daar verandering in brengen en het Amerikaanse handelstekort terugbrengen naar 200 miljard dollar. De handel met de VS is goed voor een vijfde van de totale Chinese export.

China heeft aangekondigd op zijn beurt weer tegenmaatregelen te nemen als Trump de nieuwe importtarieven daadwerkelijk doorvoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl