Vrouwen in Saudi-Arabië mogen sinds vorig jaar autorijden
NOS Nieuws

Saudische vrouwen mogen door nieuwe wet reizen zonder toestemming man

Door een nieuwe wet mogen Saudische vrouwen naar het buitenland reizen zonder toestemming van hun man. Ook krijgen vrouwen meer rechten bij familieaangelegenheden.

De wet houdt in dat alle burgers vanaf 21 jaar een paspoort mogen aanvragen en geen permissie nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Tot op heden was dat recht voorbehouden aan mannen.

Daarnaast krijgen vrouwen het recht de geboorte van hun kind aan te geven, hun huwelijk en scheiding te registreren, officiële familiedocumenten te ontvangen en voogd te zijn van minderjarigen.

Er worden mogelijk nog aanpassingen gedaan aan de definitieve wet, die ingaat over negentig dagen.

Imago oppoetsen

Saudi-Arabië heeft de afgelopen tijd enkele hervormingen doorgevoerd en vrouwen meer rechten gegeven. Zo mogen vrouwen sinds vorig jaar een rijbewijs halen. Ook mogen ze nu naar de bioscoop en naar het voetbalstadion.

Daartegenover staat het hard aanpakken en opsluiten van activistes. Jonge vrouwen ontvluchten het land om onder het juk van mannelijke familieleden uit te komen. Volgens Amnesty International zijn de hervormingen in de nieuwe wet dan ook bedoeld om het imago van het land op te poetsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl