Vrouwen bezoeken de Tweede Kamer, waar een debat over het boerkaverbod wordt gehouden
NOS Nieuws

Kamerleden: boerkaverbod moet wel gehandhaafd worden

PVV, VVD en CDA vinden dat het gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals bivakmutsen en boerka's, moet worden gehandhaafd. Na een jarenlange discussie is het zogenoemde boerkaverbod in overheidsgebouwen, het openbaar vervoer, het onderwijs en de zorg van kracht geworden. En dat betekent dat er daadwerkelijk iets moet worden gedaan als iemand zich daar niet aan houdt, vindt bijvoorbeeld PVV-leider Wilders. "Als de politie het niet doet, als de ziekenhuizen het niet doen, dan mogen burgers het zelf gaan doen."

Wilders is er geen voorstander van dat burgers zelf optreden, als er iemand met een boerka de tram binnenstapt. Hij vindt dat de politie in eerste instantie aan zet is. "Maar als die niks doet en de trambestuurder ook niet, dan snap ik het wel. Illegaal is het niet. Ik roep niet op om het te doen. Ik zeg alleen maar dat ik wel zou begrijpen als mensen zeggen: dan doen we het zelf. Dat mag volgens de wet, het moet op heterdaad zijn", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Wilders is op vakantie. Via Skype toonde hij zich opgetogen over de invoering van het boerkaverbod:

Wilders: een historische dag

Veel instanties laten weten dat ze moeite hebben met het verbod. Een arts van de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis in Utrecht zei vanmorgen op de radio dat "mensen in medische nood altijd welkom zijn", ook al dragen ze een boerka. Volgens hem gaat het maar om een klein groepje, in zijn ziekenhuis zo'n vijf vrouwen per jaar.

Monique Romeijn van de politie Oost-Brabant zegt dat de instanties eerst zelf de vrouwen met gezichtsbedekkende kleding moeten aanspreken, voor ze de politie bellen. "Op het moment dat de persoon weigert mee te werken, dan pas komt de politie. Maar ook dan zullen we eerst het gesprek aangaan. Als diegene echt niet wil meewerken, dan kan er bekeurd worden."

De actiegroep 'Blijf van mijn niqaab af' is bang dat vrouwen met een boerka iets aan wordt gedaan:

'Mensen voelen zich gesteund om met deze vrouwen een stapje verder te gaan'

Hoeveel prioriteit de kwestie gaat krijgen in haar regio, kan Romeijn niet zeggen. "Als ik het vertaal naar plat politiewerk: met de weinige mensen die we hebben, zullen we altijd prioriteit geven aan een reanimatie boven een boerka. Als iemand met een vuurwapen of groot mes staat te zwaaien, is het een ander verhaal. Maar dan gaat het niet alleen meer om de kleding."

Bestuurder Peters van OV NL heeft buschauffeurs de instructie gegeven dat ze altijd een eigen afweging moeten maken. "Ze kunnen iemand erop aanspreken als zij in de bus stappen met een bivakmuts of een boerka. Maar ze moeten altijd de afweging maken of dat tot escalatie leidt. Moeten ze de bus stilzetten en wachten tot de politie komt? Want wij zeggen: het vervoer moet doorgaan en de politie zegt helaas dat dit niet de hoogste prioriteit heeft, dus het kan wel een half uur duren voordat ze er zijn. Onze buschauffeurs hebben geen bevoegdheid om iemand uit de bus te zetten of een boete te geven of iets dergelijks. Dat kan alleen de politie. Dus ze kunnen ook denken van: ik zeg niets."

Overleg met de politie

VVD-Kamerlid Wiersma vindt dat niet goed. "Dit is een discussie die er helemaal niet hoort te zijn. De instructies moeten glashelder zijn. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is verboden in overheidsgebouwen, in de zorg, in het onderwijs. Bij overtreding wordt iemand verzocht het gezicht te tonen of te vertrekken. De chauffeur moet dat ook doen. Maar ik snap wel dat die naar zijn gevoel iets in de maag gesplitst krijgt." Hij vindt daarom dat de minister moet overleggen met de politie en dat er een nieuwe en betere instructie moet komen voor gemeentes en mensen die de wet in de praktijk moeten uitvoeren.

CDA-Kamerlid Van der Molen zei gisteren in EenVandaag ook al dat het "kwalijk" is als er niet wordt opgetreden tegen overtredingen. "Je kunt een wet maar een keer goed invoeren en dat is nu." Hij vindt dat de politie duidelijk moet maken dat ze snel komen bij een overtreding van het verbod, zodat personeel in het ov en in ziekenhuizen weten dat ze gesteund worden. "Dat de politie zegt dat ze het geen prioriteit geven, vind ik niet kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl