Nederlandse bevolking toegenomen: meer immigratie, minder sterfte
Door meer immigratie en minder sterfgevallen is de bevolking van Nederland toegenomen. In de eerste helft van 2019 kwamen er bijna 46.000 mensen bij, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is een grotere toename dan in de eerste helft van vorig jaar.
De grootste ontwikkeling is volgens het CBS te zien in de sterftecijfers. "Tot nu toe zijn er ongeveer 3700 mensen minder overleden dan in de eerste helft van 2018", zegt econoom Marjolijn Jaarsma. Volgens haar komt dat door de relatief koude winter en de uitzonderlijk lange griepgolf in 2018. "Daardoor zijn mensen eerder overleden."
Op het gebied van migratie nam vooral het aantal migranten uit Europa toe. De sterkst groeiende groep heeft een achtergrond in Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. "Als je hierop inzoomt, zie je dat vooral het aantal Polen is toegenomen", zegt Jaarsma. "Polen levert sowieso al de grootste groep migranten, maar is ook de grootste stijger."
Er blijven ook veel migranten uit Roemenië en Bulgarije naar Nederland komen.
Het aantal Britten dat deze kant op komt, neemt al vier jaar toe. In de eerste helft van 2019 kwamen 3500 Britten naar Nederland. Dat zijn er zo'n 900 meer dan het jaar ervoor. Mogelijk is er een verband met de brexit, zegt Jaarsma. "Voor 2016, het jaar van het brexit-referendum, gingen meer Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk dan andersom. Na 2016 sloeg dat juist de andere kant op."
Deze grafiek gaat over het eerste halfjaar van 2019:
Een opvallende stijger is India, zegt het CBS. In de periode 2012 tot en met 2017 verdubbelde het aantal migranten uit India tot ruim 8600 per jaar. Jaarsma: "Veel zogenoemde kenniswerkers komen onze kant op. Die komen vooral om in de IT-sector te werken."
Ook steeg het aantal migranten met een andere Aziatische en met een Amerikaanse achtergrond. Vanuit Syrië en Afrika bleven de aantallen ongeveer gelijk.