ANP

Nederland telt nu 17,3 miljoen inwoners. In 2018 kwamen er naar schatting ruim 100.000 mensen bij, blijkt uit cijfers van het CBS. In de Randstad groeide de bevolking het hardst. De nieuwkomers waren voor het grootste deel migranten, vaak uit Polen en India. "Die komen hier om te werken en te studeren", zegt Dick ter Steege van het CBS in het NOS Radio 1 Journaal.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag groeiden vooral door deze buitenlandse migratie. Utrecht vormt een uitzondering; de Domstad groeit zowel door natuurlijke aanwas en migratie. Een extra factor is dat minder mensen Utrecht verlaten, vooral gezinnen. "In Amsterdam zien we dat vooral veel gezinnen de stad uittrekken", zegt Ter Steege. "Dat zien we ook in Rotterdam en Den Haag. In Utrecht blijven de gezinnen wat langer wonen."

Amsterdam kreeg er met bijna tienduizend nieuwkomers de meeste inwoners bij. Den Haag groeide met 6252 mensen en Rotterdam met 5570. Utrecht zag een groei van bijna 5000 mensen. Van de grotere steden groeit Almere het snelst.

Randgemeenten

Kleinere gemeenten rond de grote steden groeiden relatief het sterkst. Het CBS noemt daarbij de inmiddels opgeheven gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude als uitschieter, met een groeipercentage van 4,5 procent. Vooral door nieuwbouw kwamen er in die gemeente veel inwoners bij.

Ze zijn vaak afkomstig uit steden als Haarlem en Amsterdam. Op 1 januari ging Haarlemmerliede en Spaarnwoude op in de gemeente Haarlemmermeer.

Ook in randgemeenten als Diemen, Oud-Amstel, Blaricum, Vianen, Waddinxveen en Rijswijk was de bevolkingsgroei meer dan 2 procent.

Hoogopgeleide Indiërs

In 74 van de 380 gemeenten was sprake van krimp. Het gaat dan vooral om gemeenten in Groningen, Friesland en Limburg. Vergrijzing speelt hierbij een grote rol.

Het aantal migranten dat naar Nederland komt, stijgt sinds 2005 onafgebroken. In 2015 en 2016 kwamen er relatief veel Syriërs. Nu komen er relatief veel mensen uit Oost-Europa en India.

De Indiërs vestigen zich met name rond Amsterdam, Amstelveen en Eindhoven, wat erop wijst dat het vermoedelijk om hooggeschoolde mensen gaat die werk vinden in onder meer de technologiesector.

STER reclame