Demonstranten en politie staan recht tegenover elkaar in Hongkong Reuters

In Hongkong is opnieuw hevig gedemonstreerd. Betogers verzamelden zich in een park in het financiële hart van de stad en trokken daarna in verschillende richtingen verder om doorgaande wegen te blokkeren.

Een deel van de demonstranten hield een grote straat in het winkeldistrict bezet. Het was ook onrustig bij een kantoor van de Chinese overheid in Hongkong.

Daar werd traangas gebruikt en vielen ook gewonden:

Grimmige sfeer bij demonstraties in Hongkong

Het kantoor is voor veel demonstranten het symbool geworden van de groeiende controle van China op Hongkong, ondanks het 'een land, twee systemen'-principe, waarbij Hongkong zijn eigen vrijheden heeft. Vorige week werd het gebouw beklad, wat leidde tot een woedende reactie van Peking.

Ongeregeldheden

Zaterdag waren er ook harde confrontaties tussen demonstranten en politie waarbij traangas werd ingezet. Ook sloeg de politie met wapenstokken in op demonstranten, die boos waren over de aanvallen vorige week op betogers bij metrostations. Volgens hen werden die gepleegd door ingehuurde bendes en werd dat toegestaan door de politie. De autoriteiten ontkennen dat.

De ongeregeldheden duurden tot diep in de nacht. In totaal werden toen elf mensen gearresteerd en raakten tientallen mensen gewond, van wie twee ernstig. Amnesty International noemde het optreden van de politie "hardhandig en onaanvaardbaar". "De politie moet zich kunnen verdedigen", zegt een woordvoerder, "maar verschillende keren waren politieagenten juist de agressors."

De politie zegt dat agenten bekogeld zijn met stenen, flessen met een bijtende stof en andere voorwerpen. Daarom wordt er gesproken over "gepast geweld".

Woede

In Hongkong wordt al wekenlang gedemonstreerd. Eerst richtte de woede van de demonstranten zich tegen een uitleveringswet die de invloed van China zou vergroten, inmiddels eisen ze het aftreden van regeringsleider Carrie Lam en een onderzoek naar het geweld van de politie tegen demonstranten.

Bekijk hier waarom de relatie tussen Peking en Hongkong zo onder spanning staat:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

STER reclame