Demonstranten met gasmaskers in Hongkong
NOS NieuwsAangepast

Betogers botsen met politie na nieuw massaprotest Hongkong

Voor de zevende week op rij is in Hongkong massaal gedemonstreerd voor het behoud van democratische vrijheden. Volgens de organisatie van de protestmars liepen 430.000 mensen mee, de politie houdt het op 140.000. Na de mars waren er opstootjes tussen betogers en de politie, die traangas gebruikte.

Ook verschijnen er in Hongkongse media en op sociale media beelden van een groep gemaskerde aanvallers in witte T-shirts die in een metrostation met stokken mensen te lijf gaan. Ze zouden het gemunt hebben op de anti-regeringsdemonstranten, die de afgelopen weken bij protesten vaak zwarte kleding droegen.

Omdat de autoriteiten vooraf al vreesden voor geweld, waren voor de betoging extra veiligheidsmaatregelen genomen. Bij belangrijke politie- en regeringsgebouwen waren barricades geplaatst en de route van de mars werd ingekort.

Een deel van de betogers negeerde de instructies van de politie en liep voorbij het eindpunt, waarna ze zich verzamelden bij het kantoor van de vertegenwoordiger van de Chinese regering in Hongkong. Ze gooiden eieren op het gebouw, spoten graffiti en besmeurden het Chinese nationale embleem met inkt.

Daarna was de situatie in het centrum van Hongkong gespannen en stonden demonstranten en de oproerpolitie een tijdlang tegenover elkaar. Betogers gooiden met voorwerpen naar agenten, die de actievoerders uit elkaar probeerden te drijven.

Eisen van demonstranten

De protesten in Hongkong waren in eerste instantie gericht tegen een omstreden uitleveringswet, maar gaan inmiddels over wat veel Hongkongers zien als de uitholling van democratische vrijheden. Hongkong heeft eigen wetten en vrijheden. De betogers vinden dat de regering in Peking te veel invloed krijgt in de semi-autonome stad.

De uitleveringswet, die het mogelijk zou maken dat Hongkongse verdachten op het Chinese vasteland berecht worden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar de demonstranten willen dat de wet helemaal van tafel gaat. Daarnaast willen ze dat betogers die de afgelopen weken zijn gearresteerd, worden vrijgelaten.

Bekijk hier waarom de relatie tussen Peking en Hongkong zo onder spanning staat:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Internationale media schrijven dat het niet zo onrustig is geweest in Hongkong sinds 1997, het jaar dat de Britse kroonkolonie weer onderdeel werd van China.

Gisteren gingen in Hongkong tienduizenden tegendemonstranten de straat op. Zij deden dat uit protest tegen het geweld van anti-regeringsdemonstranten en om hun steun uit te spreken voor agenten. De politie in de voormalig Britse kroonkolonie is onder vuur komen te liggen vanwege het gebruik van traangas en rubberkogels tegen betogers.

Daarnaast is gisteren in Hongkong een zwaar, zelfgemaakt explosief gevonden. Drie mensen zijn gearresteerd. Het is onduidelijk of de explosieven iets te maken hebben met demonstraties tegen de regering in Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl