Deze jongen raakte gisteren gewond bij een luchtaanval in het zuiden van Idlib AFP

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, verwijt de internationale gemeenschap dat die "schouderophalend" toekijkt hoe de Syrische en Russische luchtmacht burgerdoelen bombarderen in de Syrische provincie Idlib.

Het Syrische leger begon daar drie maanden geleden een offensief, samen met de Russische bondgenoten. Het gebied is in handen van een aan al-Qaida gelieerde rebellengroep. Er verblijven meer dan drie miljoen mensen, onder wie honderdduizenden vluchtelingen die elders zijn verjaagd.

Een koopman bij de resten van zijn kraam na een luchtaanval eerder vandaag AFP

In de afgelopen tien dagen zijn bij bombardementen op Idlib volgens de VN zeker 103 mensen omgekomen, onder wie 26 kinderen. Bij de bombardementen worden opvallend vaak ziekenhuizen, markten, scholen en bakkerijen geraakt, zegt Bachelet. Ze acht het onwaarschijnlijk dat dit toeval is. De Syrische regering en Rusland ontkennen dat burgers doelwit zijn.

Volgens mensenrechtengroepen zijn bij het offensief tegen Idlib sinds april 2700 mensen omgekomen. De regeringstroepen hebben nog nauwelijks terreinwinst geboekt.

STER reclame