Een tijdelijke nachtopvang in Den Haag
NOS Nieuws

Steeds meer gezinnen dakloos, hoe kan dat?

Wie aan daklozen denkt, ziet waarschijnlijk een verslaafde of een bedelaar voor zich. Ten onrechte, want onder de groep daklozen zijn ook veel gezinnen. In Den Haag is het aantal dakloze gezinnen sinds 2015 zelfs hard gestegen, bleek gisteren uit cijfers van de gemeente. Hoe komt dat?

"Er is sprake van een algehele woningnood", vertelt Rina Beers, woordvoerder van Federatie Opvang. De particuliere huren stijgen, vertelt ze. "Als mensen te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte of een scheiding, kunnen ze soms de huur niet meer betalen."

Dit probleem is niet uniek voor Den Haag. Ook in andere grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, groeit de vraag naar opvang voor gezinnen, vertelt Beers.

Sociale huur biedt ook geen soelaas. "Als je je inschrijft voor sociale huur, beland je onderaan de wachtlijst en moet je zo zes tot twaalf jaar wachten. Voor mensen met een inkomen van 20.000 tot 40.000 euro per jaar zijn er gewoon te weinig woningen."

Slechte hulp voor gezinnen

Het probleem wordt onderkend door de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen. Die schreef in maart dit jaar dat juist mensen die door gemeenten als zelfredzaam worden gezien, slecht worden geholpen. "Omdat zij geen psychiatrische of verslavingsproblemen hebben, krijgen zij vaak geen toegang tot voorzieningen zoals daklozenopvang."

Het risico is dat deze groep mensen alsnog verder in de problemen raakt, stelt Van Zutphen. "Het is onacceptabel dat zij eerst verder moeten afglijden voordat zij voor ondersteuning door de overheid in aanmerking komen. Dat is niet alleen onnodig voor deze mensen, maar ook verspilling van tijd en geld door de overheid, die dan uiteindelijk alsnog in actie zal moeten komen."

Gezinnen die op straat komen te staan, zijn aangewezen op andere oplossingen. Maar het vinden van een plek is lastig, zegt Beers. "Sommige mensen gaan bijvoorbeeld op vakantieparken wonen, maar dit wordt steeds vaker verboden."

Zo'n 55.000 mensen in Nederland wonen permanent in vakantieparken. Nieuwsuur maakte er deze reportage over.

Aanpak van permanente bewoning vakantieparken

Om de groei van dakloze gezinnen in Den Haag op te vangen, worden steeds vaker hotels ingezet, meldt Omroep West. Beers vertelt dat Federatie Opvang overleg heeft gehad met opvangcentra voor asielzoekers of daar nog plek is, maar ook zij kampen met een ruimtegebrek.

"Mensen met lage inkomens en zonder familie- of vriendennetwerk komen terecht in zo'n opvang", zegt Beers. Een andere groep die beroep doet op de opvang, zijn gezinnen die naar het buitenland zijn vertrokken, vertelt ze. "Als zij terugkomen naar Nederland, hebben ze niks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl