Migranten op de Middellandse Zee (archief)
NOS NieuwsAangepast

Grootste tragedie op de Middellandse Zee van dit jaar: mogelijk 150 doden

Voor de Libische kust heeft zich de grootste scheepsramp van dit jaar voltrokken. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Libische kustwacht zijn tot 150 migranten verdronken. Ze zaten met 250 à 300 mensen op een houten boot die omsloeg. Bijna 150 mensen zijn door vissers gered, overgedragen aan de kustwacht en teruggebracht naar Libië.

De meeste slachtoffers zouden migranten uit Eritrea zijn. Ook zaten er mensen uit andere landen ten zuiden van de Sahara op de boot. Het ongeluk gebeurde bij de havenstad Al-Khums in het westen van Libië.

De Hoge VN-commissaris voor de Vluchtelingen, de Italiaan Filippo Grande, spreekt van de ergste tragedie op de Middellandse Zee van dit jaar. Hij roept de EU op de reddingsoperaties op zee te hervatten, een eind te maken aan het opsluiten van migranten in kampen in Libië en veilige routes vanuit Libië te creëren, "voordat het te laat is voor nog meer wanhopige mensen".

Gevaarlijker dan ooit

Met de scheepsramp van vandaag komt het totale aantal doden in de Middellandse Zee dit jaar op 600. Daarmee dreigt dit het zesde achtereenvolgende jaar te worden dat er meer dan 1000 migranten op zee omkomen bij hun poging Europa te bereiken.

Het aantal doden tot nu toe ligt aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren, maar volgens de VN zijn de risico's van de overtocht tussen Afrika en Europa groter geworden. Een kwart van alle migranten die dit jaar op een schip vanuit Libië vertrokken, zou zijn omkomen op zee.

Mensensmokkelaars

Libië is het belangrijkste doorreisland voor Afrikaanse migranten naar Europa. Zo'n 90 procent van de migranten die over de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken, reist via Libië. Mensensmokkelaars en gewapende groepen hebben er vrij spel door de chaos die heerst in het land sinds de val van dictator Kadhafi in 2011.

Woordvoerders van de VN en andere vluchtelingenorganisaties zeggen naar aanleiding van de ramp van vandaag nog eens dat vluchtelingen niet moeten worden teruggebracht naar Libië, omdat ze daar hun leven niet zeker zijn en onder verschrikkelijke omstandigheden worden vastgehouden.

Detentiecentra

Vluchtelingen worden volgens hen in Libië opgesloten in detentiecentra, waar gebrek is aan voedsel en schoon water en waar geregeld mensen worden mishandeld.

Deze week nog onderschepte de Libische kustwacht voor de kust dertig migranten en bracht ze naar een detentiecentrum bij Tripoli, waarin deze maand nog vijftig mensen bij een luchtaanval om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl