NOS NieuwsAangepast

Nieuwe methode mensensmokkel: eerst vissersboot, dan houten bootje

Mensensmokkelaars hebben hun werkwijze veranderd nu er geen Europese hulpschepen meer voor de Libische kust varen. Vanuit een vliegtuig van de Europese kustwacht Frontex is op beeld vastgelegd hoe de overtocht, die voorheen in een rubberbootje werd afgelegd, nu wordt aangepakt.

Frontex ontdekt op zee een vissersboot, die een kleine houten boot sleept. De kustwacht blijft in de buurt, en ziet hoe, na een reis van een paar uur, het schip tot stilstand komt, waarna een lange rij mensen vanuit het ruim overstapt op het kleine bootje. Dat gebeurt in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa, waar in de afgelopen jaren heel veel migranten arriveerden. Slechts een enkeling draagt een reddingsvest.

Bekijk hieronder de beelden die Frontex maakte:

Frontex legt nieuwe methode mensensmokkel vast

Als het bootje overvol is, haalt de vissersboot de sleepkabel binnen en maakt rechtsomkeert. Het bootje met migranten dobbert in de richting van Lampedusa. Frontex houdt met het vliegtuig en een drone zowel de vissersboot met de mensenhandelaars als de boot met migranten urenlang in het vizier. Ook worden de Italiaanse en Maltese autoriteiten op de hoogte gesteld.

Italië stuurt politie en de kustwacht op de grotere boot af en de vermoedelijke mensenhandelaars worden gearresteerd. De migranten worden opgepikt.

Geen hulpschepen meer

Dit is een nieuwe tactiek van de mensenhandelaars, bevestigt ook correspondent Mustafa Marghadi vanuit Rome. Vroeger vertrokken de migranten vanuit Libië met een lichte rubberboot. Vaak werden ze korte tijd later op volle zee opgepikt door schepen van hulporganisaties. De Italiaanse minister Salvini typeerde dat als een "veerdienst van de smokkelaars".

Nu Italië en Malta geen hulpschepen meer laten aanmeren, hebben de organisaties hun patrouilles gestaakt.

Omdat de hele zeereis per rubberboot kansloos is, moeten er steviger bootjes worden gebruikt, zegt correspondent Marghadi op Twitter. Maar dat is duur.

Dat er ook nog altijd migranten op de gebruikelijke wijze worden verscheept, blijkt wel uit de melding vanuit Libië dat de kustwacht in de afgelopen dagen vijf rubberboten met bij elkaar 199 mensen aan boord voor de kust heeft aangehouden. Alle opvarenden kwamen uit Afrika, op acht burgers uit Bangladesh na. Ze zijn naar opvangkampen bij de hoofdstad Tripoli gebracht.

Libië krijgt financiële steun van de Europese Unie om de overtocht van migranten naar Europa te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl