NOS NieuwsAangepast

Johnson beëdigd als premier: 'Geen mitsen en maren, brexit op 31 oktober'

In Londen is Boris Johnson beëdigd als nieuwe premier van Groot-Brittannië. In zijn eerste toespraak zei hij dat de brexit voor 31 oktober een feit is. "Geen mitsen en maren. De vlag van het Verenigd Koninkrijk staat voor democratie. Daarom vertrekken we op 31 oktober uit de EU."

Volgens Johnson hebben mensen genoeg van het lange wachten op de brexit:

Boris Johnson: 'De zwartkijkers krijgen weer ongelijk'

"Met groeiend vertrouwen versnellen we nu de werkzaamheden om het af te ronden. De havens zullen er klaar voor zijn, de banken zullen er klaar voor zijn, de fabrieken zullen er klaar voor zijn", zei Johnson, indirect reagerend op de zorgen over de voorbereidingen van veel Britse industrieën op de brexit.

"En onze voedsel en agrarische sector zullen er klaar voor zijn. Ze staan klaar om meer dan ooit te verkopen. Niet alleen hier, maar over de hele wereld", ging de nieuwe premier verder. "Na drie jaar van ongefundeerde twijfel aan onszelf, is het tijd voor verandering. Tijd om onze natuurlijke en historische rol als bedrijvig en naar buiten gericht wereldlijk Groot-Brittannië te herstellen."

'Vertrouwen geschokt'

"De weigerachtigheid om knopen door te hakken heeft het vertrouwen van de zakenwereld geschokt", zei Johnson. Hij voegde eraan toe dat hij Brussel heeft laten weten een nieuwe en betere deal te willen, maar dat hij ook bereid is tot een afscheiding zonder afspraken met de EU. "In dat geval hebben we 39 miljard pond extra", zei hij, doelend op de betalingsverplichtingen aan de EU.

Overigens heeft de Europese Unie meermaals gezegd dat er niet meer gesleuteld kan worden aan het brexit-akkoord. De EU wil in principe niet opnieuw onderhandelen over de reeds gemaakte afspraken.

Johnson werd vanmiddag beëdigd door koningin Elizabeth, van hun ontmoeting kwam deze foto naar buiten:

Johnson, een uitgesproken voorstander van de brexit, volgt Theresa May op, die in het brexit-dossier haar Waterloo vond. Behalve over het vertrek uit de EU, sprak Johnson na zijn beëdiging ook over binnenlandse kwesties. Hij beloofde duizenden extra agenten en verbeteringen in de gezondheidszorg.

De nieuwe premier hield zijn toespraak voor 10 Downing Street, in het bijzijn van zijn vriendin. Zij had zich de afgelopen weken, tijdens de campagne voor het Conservatieve leiderschap van Johnson, op de vlakte gehouden, nadat een huiselijke ruzie tussen Johnson en haar breed werd uitgemeten in de Britse pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl