Afval bij de vuilverbranding van Amsterdam
NOS Nieuws

Afvalverwerker AEB voorlopig gered met 16 miljoen euro steun

De Amsterdamse afvalverwerker AEB is voorlopig gered. Het bedrijf krijgt 16 miljoen euro aan financiële steun, waarvan 6 miljoen van de gemeente Amsterdam en 10 miljoen van de banken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt. Amsterdam is voor 100 procent aandeelhouder van het afvalbedrijf.

Het geld wordt door de gemeente en het consortium van banken, ING, ABN Amro, Deutsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten, onder voorwaarden aan AEB verstrekt. Er is sinds maandag een herstructureringsmanager aangesteld, een 'chief restructuring officer', als een soort puinruimer.

Daarnaast komen twee nieuwe commissarissen om de raad van commissarissen en het toezicht te versterken. AEB moet ook een plan B uitwerken dat ertoe moet leiden dat de afvalverwerking niet in gevaar komt, mochten zich opnieuw problemen voordoen.

Onderzoek

Het Amsterdamse college stelt zich daarnaast met het oog op de continuïteit van de afvalverwerking en warmtelevering coulant op en heeft de afvalrekening voor juni van 3,2 miljoen al overgemaakt. Ook de rekening voor de maand juli van 3 miljoen euro zal versneld worden betaald. Daarmee wordt de verbranding van het afval van de hoofdstad en de levering van duurzame warmte voor 35.000 huishoudens met stadsverwarming voorlopig zeker gesteld.

Verder heeft de gemeente beloofd dat er een commissie van externe deskundigen komt die tot op de bodem gaat uitzoeken waarom AEB zo diep in de problemen is geraakt.

AEB legde begin deze maand vier van de zes verbrandingsovens om veiligheidsredenen stil. Er is bij het bedrijf jaren bezuinigd op onderhoudskosten. De uitval zou ook kunnen leiden tot problemen met het ophalen en verbranden van afval elders in Nederland, waarschuwde de Vereniging Afvalbedrijven vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl