ANP

Malek F., de man die vorig jaar in Den Haag op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Een celstraf krijgt hij niet, omdat de Haagse rechtbank hem volledig ontoerekeningsvatbaar acht. Hij is dan ook vrijgesproken van poging tot moord en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

De rechtbank acht bewezen dat hij drie mensen neerstak om hen te doden en twee mensen met de dood heeft bedreigd. Maar dit kwam niet voort uit een terroristisch motief, oftewel uit de wens om de Nederlandse bevolking bang te maken, maar uit zijn psychotische stoornis met achtervolgingswanen.

De 32-jarige Syrische vluchteling dacht al een tijd dat hij door duivelaanbidders werd achtervolgd, die hem op het "pad van de duivel" wilden brengen. Om van hen af te komen, kocht hij een mes. Anders dan het Openbaar Ministerie denken de rechters niet dat F. doet alsof hij een stoornis heeft. De symptomen zijn eerder door zijn familie, zijn huisarts en andere hulpverleners gesignaleerd.

Willekeurig

Twee keer ging F. naar de Haagse Nieuwe Kerk om zijn 'belagers' daar aan te vallen, maar beide keren was de kerk dicht. Uiteindelijk viel hij op Bevrijdingsdag drie mensen aan in de buurt van station Hollands Spoor. Dat deed hij in de hoop zelf gedood te worden en zo aan de psychische druk te ontsnappen. De drie willekeurig gekozen slachtoffers overleefden het ternauwernood. Ook bedreigde hij twee omstanders. De politie schoot F. neer voordat hij meer slachtoffers kon maken.

Het OM had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor drie pogingen tot moord en drie bedreigingen met een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk gaat het in hoger beroep, zegt een woordvoerder in reactie op het vonnis.

'Hij wilde duivelsaanbidders doden die alleen in zijn hoofd bestonden'

STER reclame