Malek F. bij een zitting in de beveiligde rechtbank van Schiphol in juli 2018 ANP

"Op 5 mei veranderde Bevrijdingsdag in een nachtmerrie. Een dag die ik elke dag herbeleef." Slachtoffers van Malek F. hebben vandaag emotionele verklaringen afgelegd over de dag dat ze door F. werden neergestoken. Ze waren zelf niet in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, maar lieten hun verklaring voorlezen door hun advocaat of een familielid.

"Je bleef maar steken, ik was bang dat mijn leven op een nare manier zou eindigen", vertelt student K. in zijn verklaring. Net als de andere slachtoffers wordt hij alleen met initialen aangeduid, schrijft Omroep West. "Toen je mij losliet, voelde ik het bloed uit mijn lichaam stromen. Ik dacht: ik ga doodbloeden."

De slachtoffers werden volledig overrompeld door F. "Ik zag een glimmend voorwerp en lag ineens op de grond", vertelt M. "Mijn nek voelde als een warmwaterbad. Alles werd zwart. Ik dacht: ik ga dood. Ik voelde daarna helse pijn. Iemand stelpte mijn bloedingen. Op de spoedeisende hulp had ik zoveel pijn dat ik dood wilde."

Bij M.S.K. werd de keel doorgesneden terwijl hij ontspannen in de zon zat. "Ik voelde geen huid, maar vlees. Warm vlees. En ik zag de mouw van mijn blouse rood kleuren. Ik zag zwart en flitsen. Ik dacht: zo voelt het om dood te gaan."

Enorme impact

Alle drie de slachtoffers beschreven in hun verklaring hoe groot de impact is geweest. M. krijgt hartkloppingen als hij de deur uit moet. "Ik heb paniekaanvallen en ben depressief. Ook mijn vrouw is onder behandeling. De impact voor ons was enorm en niet voorbij." Over F. zei hij dat hij "het hellevuur verdient".

Hoe kon je mij dit aandoen?

Student K.

M.S.K. wordt dagelijks geconfronteerd met het litteken over zijn keel. Mensen op straat schrikken van hem, vertelde zijn advocaat. Omdat zijn tongzenuw werd doorgesneden is het eten van vast voedsel moeilijk. Ook heeft hij moeite met de uitspraak van sommige woorden. "Ik voel me in de steek gelaten, door de instanties die beter hadden moeten screenen."

Student K. wordt nog bijna iedere nacht schreeuwend wakker. Hij heeft hyperventilatie en woedeaanvallen. Studeren lukt niet meer. "De wonden die ik door jou heb zijn niet alleen pijnlijk, maar ook lelijk. Ik heb op acht plekken littekens. Als ik er naar kijk word ik er onzeker en verdrietig van. Hoe kon je mij dit aandoen?" Hij vertelde dat hij F. "oprecht een helse straf" toewenst.

Vrijdag zal het Openbaar Ministerie een strafeis formuleren. Volgende week krijgt F. dan waarschijnlijk de mogelijkheid om als laatste nog iets te zeggen.

STER reclame