ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak tegen de Haagse messteker Malek F. vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor drie pogingen tot moord en drie bedreigingen met een terroristisch oogmerk. Het OM acht de man een gevaar voor de samenleving, hij mag volgens justitie daarom niet onbehandeld vrijkomen en pas terugkeren in de maatschappij als er geen kans op terugval meer is.

Voor de daad zelf zou een gevangenisstraf van 27 jaar passend zijn geweest, zei de officier. Omdat F. verminderd toerekeningsvatbaar is, valt de straf lager uit.

De 32-jarige Syrische vluchteling ging op 5 mei vorig jaar in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag drie willekeurig gekozen mensen met een mes te lijf. Bij één probeerde hij de keel door te snijden. Ze overleefden het ternauwernood. Daarnaast werden omstanders bedreigd. De politie voorkwam dat F. meer slachtoffers maakte door hem neer te schieten.

Ontoerekeningsvatbaar?

F. zei bij een zitting vorige week dat een grote vogel hem opdracht had gegeven om mensen te doden en dat hij in een van zijn slachtoffers de duivel had herkend. Het OM erkent dat F. ziek is, maar gelooft niet dat hij zo ziek is als hij zegt.

F. luisterde thuis naar jihadistische strijdliederen en zei dat hij martelaar zou worden. Iemand uit zijn omgeving tipte de politie dat F. in verband kon worden gebracht met een jihadistische organisatie in Syrië en een aanslag wilde plegen. In afgeluisterde gesprekken zei hij dat "ongelovigen wilde afslachten". Van spijt over zijn daad was in deze gesprekken niets te merken.

Gedragsdeskundigen die F. onderzochten, zeggen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar is. Ze stellen dat de kans op herhaling groot is en vinden dat hij behandeld moet worden in een psychiatrische inrichting. Het OM trekt de conclusies van deze deskundigen in twijfel, op basis van eigen observaties en die van andere gedragsdeskundigen. Volgens het OM is F. niet volledig ontoerekeningsvatbaar.

STER reclame