Het hoofdkwartier van de CIA in de Amerikaanse staat Virginia EPA

De Amerikaanse president Trump weerspreekt berichten vanuit Iran, waarin het land claimt dat het in maart een netwerk van CIA-spionnen heeft ontmaskerd.

In totaal zijn volgens Iran zeventien spionnen opgepakt. Een aantal van hen zou al ter dood zijn veroordeeld. De CIA zou hulp hebben gehad van een aantal Europese en Aziatische landen.

"Compleet onjuist", twittert Trump over het bericht van het Iraanse ministerie dat over binnenlandse veiligheid gaat. "Alleen maar meer leugens en propaganda van een falend regime dat geen idee heeft wat te doen."

Trump geeft geen toelichting. Eerder vandaag zei zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo al dat berichten van Iran "met een flinke korrel zout" genomen moeten worden, zonder de Iraanse bewering nadrukkelijk te ontkennen. Hij wilde niet ingaan op specifieke zaken.

Iran zei dat de opgepakte spionnen werkten in "gevoelige en belangrijke sectoren" van het bedrijfsleven, onder meer in de atoomindustrie, infrastructuur, de defensie en ict-industrie. "Daar vergaarden ze geheime informatie", aldus het ministerie.

Het is onduidelijk of er een verband is met een soortgelijke claim van Iran in juni. Toen zei het land dat het een digitaal spionagenetwerk van de CIA had blootgelegd en dat er in meerdere landen Amerikaanse spionnen waren opgepakt.

Spanningen

Het bericht komt in een periode van grote spanning tussen Iran en de VS. Amerika stapte vorig jaar mei uit de internationale atoomdeal met Iran. President Trump heeft het land daarna harde sancties opgelegd. Ook landen en bedrijven die nog zakendoen met Iran kunnen op sancties rekenen. De Iraanse economie loopt daardoor ernstige schade op.

Iran en Amerika staan al jaren op gespannen voet met elkaar. Hoe komt dat?

Hoe de spanning tussen Iran en de VS in één jaar opliep.

Iran dreigt terug te slaan door het scheepvaartverkeer van en naar de Perzische Golf te verstoren. In mei en juni werden in de Straat van Hormuz, die toegang geeft tot de Golf, olietankers aangevallen. De VS zegt dat Iran erachter zit, Iran ontkent dit. Vorige week enterde Iran een Britse olietanker.

Een vijfde van de aardolie die de wereld nodig heeft, komt uit landen rond de Perzische Golf. De VS en ook het Verenigd Koninkrijk stuurden daarom marineschepen naar de Golf. In juni haalde Iran een Amerikaanse militaire drone neer. President Trump zei vorige week dat de VS een Iraanse drone heeft neergehaald. De VS heeft daar nog geen bewijs van laten zien.

STER reclame