Erik ten Hag in Oostenrijk
NOS Voetbal

Ten Hag optimistisch over Ajax: 'Wij gaan weer een sterk team bouwen'

De landstitel, bekerwinst en een plek in de halve finales van de Champions League. Ajax sloot ruim twee maanden geleden een memorabel seizoen af. Waar trainer Erik ten Hag vervolgens vakantie vierde? Ibiza.

"Ik ben echt op Ibiza geweest", zegt Ten Hag. "Niet dat ik de disco's van binnen heb gezien. Maar mijn kinderen willen ook wat. En een vader die het hele jaar onderweg is, moet zich ook weleens aanpassen."

Afgelopen week was Ten Hag met Ajax in Oostenrijk. Daar vervolgden de Amsterdammers de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Door het succes van de vorige jaargang wordt er nu het nodige van de coach en zijn ploeg verwacht. Logisch, vindt hij zelf ook.

Bekijk hier een reportage van verslaggever Joep Schreuder, die tijdens het trainingskamp van Ajax uitgebreid sprak met Ten Hag:

Ten Hag: 'Fans mogen iets verwachten, maar nog niet niveau vorig seizoen'

"De fans mogen iets verwachten. Maar wat ze niet meteen mogen verwachten, is het voetbal dat we aan het eind van vorig seizoen hebben gespeeld. En het niveau dat we hebben bereikt. Dat was ongekend."

Ajax begint weer op nul, benadrukt Ten Hag. Dat betekent niet dat hij niet streeft naar een evenaring van de resultaten van de voorbije voetbaljaargang. Sterker nog, de lat moet omhoog.

"Als je verslapt, slaat de vijand toe", aldus de trainer. "Dat moeten we zien te voorkomen. Wij moeten voor blijven liggen."

Voorbereiding is 'crazy'

Komende zaterdag opent Ajax het seizoen met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Maar pas in de loop van de week heeft Ten Hag zijn selectie compleet. Een vijftal dragende spelers, onder wie Hakim Ziyech, David Neres en Nicolás Tagliafico, is na een toernooi met hun land nog niet terug van vakantie.

Joël Veltman (rugnummer 2) en Donny van de Beek vieren een treffer in het gewonnen oefenduel met Watford

Gekkenwerk, volgens Ten Hag. Hij heeft het al vaker aangegeven: de volle voetbalkalender en het feit dat de transfermarkt pas over een dikke maand sluit, maken een soepele voorbereiding lastig.

"Pas op 1 september weet je waar je aan toe bent. Maar ruim daarvoor moet je je al wel kwalificeren voor Europees voetbal. Wij gaan straks aan de eerste wedstrijd beginnen en dan hebben we nog nooit met elkaar samengespeeld. Dat noem ik 'crazy'. Je kunt er geen beleid op maken."

Toch is Ten Hag niet ongerust. "Wij gaan weer een sterk team bouwen. Dat betekent dat je van onderaf moet beginnen."

Kik Pierie, Lisandro Magallan, Juriën Timber en Ryan Gravenberch in Oostenrijk

Buiten het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt heeft Ajax nog niet te maken met de door sommigen gevreesde leegloop. Of dat zo blijft, is moeilijk in te schatten. "Als er hele mooie clubs komen, met hele mooie contracten en perspectieven, dan gaan ze", doelt Ten Hag op spelers als Ziyech en Donny van de Beek.

Ten Hag had nodige te eisen

Zelf verlengde Ten Hag zijn contract bij Ajax, ondanks berichten over mogelijke belangstelling van Europese topclubs. Of hij benaderd is, wil de oefenmeester niet zeggen. "Ik heb verlengd bij Ajax en ik denk dat dat genoeg zegt."

Volgens technisch directeur Marc Overmars had Ten Hag na vorig seizoen wel het nodige te eisen. "Dat lijkt me logisch", zegt hij. "Ik wil wat winnen en dan moet je dat ook uitdragen. De directie is hard bezig om daaraan invulling te geven. Daar hebben we al goede stappen in gezet en daar moeten we mee verdergaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl