Overpeinzingen bij Erik ten Hag Ajax

Op 27 juli speelt Ajax de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. Dat lijkt nog ver weg. Maar er moet nog veel gebeuren bij de Amsterdamse club. Wie speelt waar? En wie gaat er nog weg?

"Als wij nieuws hebben, dan melden wij dat..." Trainer Erik ten Hag zal zijn stokpaardje deze en volgende maand ongetwijfeld weer van stal halen bij vragen over mogelijke transfers van dragende spelers.

Dat er na het bijna perfecte afgelopen seizoen nog mutaties gaan plaatsvinden bij Ajax is wel duidelijk. De vraag is alleen: wanneer? Want na de transfer van Frenkie de Jong naar FC Barcelona (75 miljoen euro) blijft het vooralsnog stil. Stilte voor de storm?

De Ligt

Matthijs de Ligt leek al met anderhalve been in het vliegtuig te zitten naar Turijn, maar meldt zich maandag waarschijnlijk 'gewoon' op de training bij Ajax.

Juventus en Ajax zijn nog altijd aan het onderhandelen over de centrale verdediger, maar technisch directeur Marc Overmars verlangt meer dan de tot nu toe geboden 65 miljoen euro. Paris Saint-Germain zit ondertussen op het vinkentouw.

Bij een vertrek van De Ligt staat zijn opvolger al klaar. De 21-jarige Mexicaanse international Edson Álvarez, momenteel in zijn vaderland spelend voor Club América, staat in Amsterdam bovenaan de lijst. Maar Overmars zal ongetwijfeld ook plan C en D in de bureaula hebben.

Donny van de Beek ANP

Ook Donny van de Beek is een gewilde speler, met Real Madrid als een van de voornaamste geïnteresseerde clubs. Een eventueel vertrek zou het vorig seizoen zo bewierookte middenveld grotendeels ontmantelen.

"Ajax moet vooral proberen om Van de Beek te behouden", voorzag meesterscout Piet de Visser Ajax eerder van advies. "Hij moet een grotere rol krijgen en kan ook de positie van Frenkie invullen. Donny heeft diepte in zijn spel en inzicht. Een hele goede speler."

Ziyech en Neres

Voorin zijn er ook vraagtekens. En dan vooral rond Hakim Ziyech en David Neres. Ziyech, momenteel met Marokko actief op de Afrika Cup, wil naar de absolute top en wimpelde recentelijk Sevilla af. Toch bepaald geen kleine club.

Neres kon in de winterstop cashen bij het Chinese Guangzhou Evergrande, maar bleef in Amsterdam en kreeg daar geen spijt van. De Braziliaan is op de Copa América wisselspeler en wellicht werkt dat in het voordeel van Ajax.

Met het aantrekken van Quincy Promes heeft Ajax in ieder geval voorgesorteerd op een mogelijke transfer van Ziyech of Neres. PSV'er Steven Bergwijn wordt nog altijd begeerd.

In de onderstaande graphic worden de mogelijkheden van Ten Hag weergegeven. De Ajax-trainer beschikt over veel opties op verschillende posities. Met name op de flanken en centraal in de verdediging. Het is nu nog de vraag hoeveel van deze spelers daadwerkelijk op 1 september nog onder contract staan in Amsterdam.

De opties bij Ajax van trainer Erik ten Hag NOS

Steunpilaren als André Onana, Nicolás Tagliafico, Daley Blind, Dusan Tadic en ook Klaas-Jan Huntelaar blijven binnenboord. Voor Ten Hag, die recentelijk zijn contract met twee jaar verlengde, een geruststelling.

"We weten dat er spelers gaan vertrekken, maar ik denk dat we ook een hele grote kern gaan behouden", zo zei hij tijdens het trainingskamp in het Overijsselse De Lutte.

Hoe dan ook, Ten Hag heeft te maken met een lastige voorbereiding waarin bijna niets zeker lijkt. De grootste veranderingen die tot nu toe plaats hebben gevonden, waren in zijn eigen staf.

Alfred Schreuder (Hoffenheim) en Aron Winter (in gesprek over andere functie binnen Ajax) zijn vervangen door Michael Reiziger en Christian Poulsen.

Spelersmutaties Ajax, seizoen 2019/2020

Nieuw Vertrokken
Quincy Promes (Sevilla, 15,7 miljoen) Frenkie de Jong (FC Barcelona, 75 miljoen)
Razvan Marin (Standard Luik, 12,5 miljoen) Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen, 5 miljoen)
Lisandro Martinez (Defensa, 7 miljoen) Kostas Lamprou (nog zonder club)
Kik Pierie (sc Heerenveen, 5 miljoen)
Kjell Scherpen (FC Emmen, transfersom onbekend)

Over iets meer dan drie weken staat voor Ajax al de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma: de Johan Cruijff Schaal. De start van de eredivisie en de derde voorronde van de Champions League volgen daarna in rap tempo.

Wie er dan aan de aftrap staan en wie er dan inmiddels zijn uitgevlogen, dat blijft gissen. Of, zoals Ten Hag zou zeggen: "Als wij nieuws hebben, dan melden wij dat..."

STER reclame