AFP

Wekdienst 14/7: Quatorze Juillet in Frankrijk en Wimbledonfinale

tijd van publicatie

Goedemorgen! In Frankrijk wordt de Quatorze Juillet gevierd, vanmiddag staan Novak Djokovic en Roger Federer tegenover elkaar in de Wimbledon-finale en India maakt zich op voor de lancering van zijn eerste maanlander.

Het weer: het blijft overwegend zwaarbewolkt. Soms breekt de zon door, met name in het zuiden. Op de meeste plaatsen blijft het droog en wordt het 17 tot 20 graden. Er waait een matige wind uit het noorden of noordwesten.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Frankrijk viert de 230ste verjaardag van de bestorming van de Bastille met de traditionele parade in Parijs. De Tour gaat op de nationale feestdag van Saint-Étienne naar Brioude. De rit is 170 kilometer lang en alle ogen zullen gericht zijn op de man in in het geel: de Fransman Julian Alaphilippe.
  • Om 14.55 uur begint de herenfinale van Wimbledon tussen Roger Federer en titelverdediger Novak Djokovic. De wedstrijd is live te zien op NPO 2, NOS.nl en de NOS-app.
  • Meer sport: de grand prix van Groot-Brittannië start om 15.10 uur. Max Verstappen begint de race vanaf plek vier. Je volgt de race in een liveblog op NOS.nl en de app.
  • En komende nacht lanceert India een ruimtevaartuig naar de maan. De lander Chandrayaan-2 moet in september afdalen naar het oppervlak.

Het profiel van de negende etappe NOS

Wat heb je gemist?

Een deel van New York heeft de hele avond zonder stroom gezeten. Op Manhattan stonden metro's stil, verkeerslichten werkten niet, mensen zaten vast in liften en op Broadway werden theatershows afgelast. Een concert van Jennifer Lopez in Madison Square Garden moest na vier nummers worden afgebroken. De oorzaak van de stroomstoring is een brand in een transformatorstation. Ongeveer 40.000 adressen hadden geen elektriciteit.

Gebouwen in het donker in de buurt van Times Square Reuters

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het lijkt vooral een uit de hand gelopen internetgrap. Ruim een half miljoen mensen hebben zich gemeld voor een opvallend Facebookevenement: de bestorming van de geheimzinnige luchtmachtbasis Area 51. De basis was jarenlang een geheime testlocatie voor het Amerikaanse leger, maar in de loop der jaren ontstond er een hele reeks samenzweringstheorieën. De bekendste is dat er buitenaardse wezens en ufo's worden bewaard.

De bestorming moet op 20 september plaatsvinden. Of er ook echt iets van terechtkomt is de vraag. Een legerwoordvoerder heeft laten weten dat ze beter weg kunnen blijven, en dat de luchtmacht "altijd klaarstaat om Amerika en zijn bezittingen te beschermen."

Fijne dag!

STER Reclame