Verboden toegang, staat op dit bord in de omgeving van Area 51
NOS Nieuws

Geplande 'bestorming' onderstreept mysterieuze aantrekkingskracht Area 51

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

"Ze kunnen ons niet allemaal tegenhouden." Onder dat motto zeggen ruim een half miljoen mensen aanwezig te zijn bij een bestorming van de geheimzinnige luchtmachtbasis Area 51 in de VS. Nou ja, ze claimen mee te gaan doen aan een Facebookevenement.

Het lijkt vooral een uit de hand gelopen internetgrap. De pagina staat vol memes, lollige plaatjes met absurde tactieken om de woestijnbasis in Nevada binnen te komen. Om te zien of de complottheorieën waar zijn en er echt aliens of ufo's liggen opgeslagen.

"Ik ben niet verantwoordelijk als mensen besluiten daadwerkelijk Area 51 te bestormen", staat in de vastgepinde post bovenaan de pagina op Facebook. Inmiddels zijn er 1,2 miljoen mensen die op de knop 'aanwezig' of 'geïnteresseerd' hebben geklikt.

Buitenaardse technologie?

Volgens Alex Griffioen, beheerder van Ufo Meldpunt Nederland, laat het zien dat het mysterie rondom de legerbasis nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft. "We weten van het stealth-programma en het testen van spionagevliegtuigen daar. Maar of er ook buitenaardse technologie achter stalen deuren in een bunker verborgen ligt, dat weten we niet en spreekt tot de verbeelding."

Naruto-rennen, is een van de voorgestelde 'aanvalsplannen' om de basis binnen te raken. Dit is een verwijzing naar hoe er in Japanse anime-series vaak wordt gerend, en ziet er ongeveer uit als in dit gifje:

De CIA heeft decennialang volgehouden dat Area 51 fictie was. Totdat in 2013 documenten werden vrijgegeven waarin het bestaan van het militaire complex werd toegegeven. De CIA heeft zelfs een webpagina over de geschiedenis van het project, met de bijnaam Watertown.

Het woestijngebied werd in 1955 omgebouwd tot testlocatie voor het Amerikaanse leger. De nieuwste militaire snufjes en vliegtuigen werden er getest, zoals het spionagevliegtuig U2 van Lockheed Martin.

Die proefvluchten leidden tot veel meldingen over ufo's in de omgeving. Dat zijn ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen. De overheid kon niets zeggen over het geheime militaire project en zo ontstond een reeks samenzweringstheorieën. De bekendste is dat er buitenaardse wezens en ufo's worden bewaard.

Complottheorieën over het zogeheten Roswell-incident in 1947 droegen daaraan bij. Sommige complotdenkers denken dat er bij het plaatsje in New Mexico een ufo is neergestort en dat de resten zich op Area 51 bevinden:

Terugblik: Roswell-incident 1947

Bob Lazar claimde in 1989 dat hij als wetenschapper in Area 51 buitenaardse technologie heeft geanalyseerd. "Hij zou het aandrijfsysteem van vliegende schotels hebben onderzocht", zegt Griffioen. Lazars claims brachten de samenzweringstheorieën over Watertown in een stroomversnelling.

The X-Files

Onlangs verscheen er een documentaire over Lazar op Netflix. Volgens Griffioen hangt de populariteit van het Facebookevenement waarschijnlijk hiermee samen. "Het heeft mensen weer bewust gemaakt van de rare dingen die er mogelijk gebeuren in Area 51."

De populaire sciencefictionserie The X-Files en films als Independence Day wakkerden het vuurtje in de jaren 90 al nog verder aan. De testlocatie op zo'n honderd kilometer afstand van Las Vegas is al decennia een bedevaartsoord voor ufojagers. "Ik ben er niet geweest, maar het staat wel op mijn lijstje", zegt Griffioen.

Wie te dicht in de buurt van de basis komt, wordt gearresteerd. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een filmploeg van de BBC opgepakt door militairen nadat ze de vele waarschuwingsborden hadden genegeerd. Op die borden staat overigens dat overtreders ook mogen worden neergeschoten.

Wat als er mensen opdagen voor de bestorming?

Het leger is op de hoogte van het Facebookevenement. Een woordvoerder laat aan The Washington Post weten dat deelnemers beter weg kunnen blijven op 20 september, de dag dat de actie gepland staat. "De luchtmacht van de Verenigde Staten staat altijd klaar om Amerika en zijn bezittingen te beschermen."

Dat de Amerikaanse overheid onderzoek heeft gedaan naar ufo's, werd overigens twee jaar geleden duidelijk. Het Advanced Aerospace Threat Identification Program liep tussen 2007 en 2012 en kostte in totaal 22 miljoen dollar, bevestigde het Pentagon na berichtgeving van The New York Times.

Het is onduidelijk of het iets heeft opgeleverd. Griffioen: "Maar dat nieuws was natuurlijk ook weer een katalysator voor de interesse in Area 51."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl