Pro Shots
NOS Voetbal

RKC gaat na 'Frenkie-miljoenen' en plotselinge promotie geen gekke dingen doen

RKC Waalwijk keert aankomend seizoen terug in de eredivisie. Het is een wonder dat de club nog bestaat.

Twee jaar geleden bungelden de Waalwijkers niet alleen onderin de eerste divisie, na 33 jaar leek het ook gedaan met betaald voetbal in de stad. Maar de gemeente reikte wederom de helpende hand en zag bij het zoveelste reddingsplan zelfs vele miljoenen in rook opgaan.

Na de verkoop van Frenkie de Jong van Ajax aan Barcelona incasseerde RKC echter in één klap ruim vier miljoen euro. Voor een deel is dat een solidariteitsbijdrage - voor de opleiding in de jeugd die De Jong bij RKC genoot - en ook is er sprake van een doorverkooppercentage. Meerdere lokale politici opperden meteen dat het geld moest worden teruggegeven aan Waalwijk.

Algemeen directeur Frank van Mosselveld, zelf negen jaar als speler voor RKC actief, wil de financiële meevaller echter zorgvuldig investeren in de wederopbouw van de club. Zoals RKC er in het verleden ook een kunst van maakte zich met beperkte middelen lang te handhaven in de eredivisie.

Pro Shots
Trainer Fred Grim (midden) met zijn spelers op de training

"Ik denk dat we wel een club hebben die redelijk stabiel is", schetst trainer Fred Grim de huidige situatie. "Een groep met een staf die niet naast zijn schoenen gaat lopen."

De promovendus wil vooral rust bewaren, gewoon doen. En zeker niet meedoen met het transfercircus om de club koste wat kost geforceerd in de eredivisie te houden. Volgens Van Mosselveld is de huidige basis goed genoeg om een eind te komen. Vier gerichte versterkingen kunnen daarbij volstaan.

Nieuw hoofdstuk

"Wij gaan er toch onbevangen in", zegt de 53-jarige Grim over het aanstaande eredivisieavontuur, dat ook voor hem als hoofdtrainer een nieuw hoofdstuk in zijn carrière is.

Dankzij de Frenkie-miljoenen speelt RKC komend seizoen weer op echt gras en is er flink geïnvesteerd in de faciliteiten in en rond het stadion. Vooralsnog is er geen bestemming voor het overige geld gevonden.

Pro Shots
29 mei 2019: de spelers RKC vieren de promotie naar de eredivisie

Wel betaalde RKC de stad dus terug met een sensationele en minstens zo onverwachte promotie, die de nodige emoties losmaakte bij de achterban. "Je wordt er nog wel vaak aan herinnerd", vertelt assistent-trainer Sander Duits.

Clubman Hans Mulder (32) kan zijn loopbaan daardoor waardig afsluiten op de plek waar hij begon. Hoogstpersoonlijk droeg hij met zijn belangrijke goal een steentje bij aan de wonderbaarlijke ontsnapping bij Go Ahead Eagles (4-5) in de finale van de play-offs.

Mooiste wedstrijd ooit

"Dat was mijn gekste en mooiste wedstrijd ooit. Op mijn vakantie in Spanje is de samenvatting nog wel een paar keer langsgekomen. Je moet nu naar de eredivisie. Daarin zal het allemaal anders zijn, maar wel veel mooier", aldus Mulder.

De trots is niet in geld uit te drukken. Maar de club is nog lang niet waar hij wil zijn. De euforie heeft volgens Mulder alweer plaatsgemaakt voor de volgende missie. "Zo gauw je de voorbereiding begint, zijn er andere doelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl