Lianne Verhoek (24) voor een serie portretten van vrouwen in rok
NOS Nieuws

Andere kant van gereformeerden op expositie 'Bij ons in de Biblebelt'

De Biblebelt is eigenlijk vooral in het nieuws als het gaat over de lage vaccinatiegraad of het gebrek aan acceptatie van lhbt'ers. De tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt in Utrecht wil een andere kant laten zien van de strenggelovige christenen die in deze streek wonen.

In de Bijbelgordel, die grofweg van Zeeland naar Overijssel loopt, wonen vooral gereformeerden. "Van hen hebben we vaak het beeld dat het sombere, ernstige en in het zwart geklede mensen zijn", zegt conservator Tanja Kootte. "De uitdaging was daarom juist om een lichte, zelfs vrolijke zomertentoonstelling te maken."

Predikanten, kerken en SGP-politici komen alleen in de marge voorbij in het Museum Catharijne Convent. Het idee is dat de inwoners van de Biblebelt en hun opvattingen centraal staan. Kootte: "Zij maken toch vaak andere keuzes dan de gemiddelde Nederlander."

'Mensen zien vaak maar één kant'

Dat geldt ook voor de 24-jarige Lianne Verhoek. Ze herkent veel in de fotoseries, portretten van hedendaagse gereformeerden, geluidsfragmenten en filmpjes.

Lianne komt zelf uit Putten, is getrouwd, leeft volgens de Bijbel en draagt vrijwel altijd een rok. In deze video vertelt ze erover:

'Het geloof geeft een doel in mijn leven'

Een rok dragen doet ze deels omdat het traditie is en deels om religieuze redenen. "Het laat zien dat er een verschil is tussen man en vrouw." Over het huwelijk zegt ze: "We zijn gelijk en we doen het samen. Maar als er een echte discussie is, neemt de man uiteindelijk de beslissing."

Dat betekent volgens haar niet dat vrouwen minderwaardig zijn. Mannen zijn nuchterder, vindt Lianne, vrouwen hebben andere kwaliteiten.

De Biblebelt, of Bijbelgordel loopt van Zeeland naar de Kop van Overijssel:

Op de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt kunnen bezoekers daarom een kijkje nemen in de belevingswereld van orthodoxe christenen, zegt conservator Kootte. "We vonden het belangrijk om hen zelf te laten vertellen over hun levenskeuzes. Ze leven volgens de Bijbel en zoeken in de Bijbel naar een antwoord op hun vragen."

Voor Lianne is haar geloof een houvast. Het geeft haar een doel in het leven en biedt haar rust, vertelt ze. Kritiek op het orthodoxe christendom, zoals onlangs rond het nieuws over de Nashville-verklaring, begrijpt ze. "Maar het is ook de vraag of wij nog de ruimte hebben anders over dingen te denken dan anderen."

  • Samuel Otte
    De foto 'Peter en Aline' uit de tentoonstelling Gods Bedoeling van fotograaf Samuel Otte
  • Anton Dommerholt | Reformatorisch Dagblad
    Bondsdag vrouwenverenigingen Gereformeerde Gemeente
  • Sjaak Verboom
    Zaterdag-zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl