NOS Nieuws

Veel vragen over de eikenprocessierups, daarom is er nu een website

Het aantal eikenprocessierupsen in Nederland is sinds vorig jaar verdrievoudigd en steeds meer mensen krijgen dus met het jeuk veroorzakende beestje te maken. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is daarom de website processierups.nu gestart. Daarop geven experts van het kennisplatform Processierups antwoord op meer dan 100 veelgestelde vragen over de rups en de klachten die hij veroorzaakt.

Deskundigen, huisartsen en GGD's worden overspoeld met vragen over de rups, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten vorige week aan dat er één centrale informatieplek moest komen.

Op de site worden vragen beantwoord als: Hebben processierupsen bijvoorbeeld een voorkeur voor grote of kleine bomen? Nee, dat maakt ze niets uit, luidt het antwoord op de site. Wel hebben ze een voorkeur voor bomen die vol in de zon staan. En kan je de was buiten hangen in besmet gebied? Nee, beter van niet.

De vragen en antwoorden zijn per doelgroep bij elkaar gezet. Doelgroepen zijn niet alleen patiënten, maar bijvoorbeeld ook organisatoren van evenementen, gemeenten, sportverenigingen, recreanten en boeren. De laatste groep moet bijvoorbeeld weten dat hooi dat onder een besmette eikenboom is geoogst niet meer bruikbaar is. En recreanten kunnen beter hun tent of caravan niet in de directe omgeving van een een besmette eikenboom zetten.

Nieuwe plaagrups

Op de website kan ook op thema worden gezocht, zoals gezondheid, bestrijding en preventie. De website was een wens van minister Carola Schouten. Zij wil dat er één betrouwbaar landelijk informatiepunt is over de processierups.

De komende tijd wordt de site verder uitgebreid met nieuwe vragen en informatie. Ook gaat het kennisplatform onderzoek doen naar de verspreiding van de rups en adviseren over de aanpak ervan. En er staat al weer een nieuwe plaagrups aan de grens: de dennenprocessierups, die nog meer brandharen heeft dan de eikenprocessierups. Of die ook een website krijgt, is nog onduidelijk.

Huisartsen krijgen veel vragen over de rups, vorige week maakten we deze video bij een consult.

'Opeens werd ik wakker met mijn armen vol met vlekken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl