NOS NieuwsAangepast

Woede en verbijstering over Schiphol-besluit: 'We waren in overleg'

"Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin", zeggen milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Ze reageren op het voornemen van het kabinet om Schiphol vanaf 2021 weer beperkt te laten groeien. "Alle sectoren moeten aan de bak met groen beleid, maar blijkbaar niet de luchtvaart."

Volgens de organisaties heeft het kabinet een tunnelvisie als het om vliegen gaat. "De uitstoot van de luchtvaart is gigantisch en dat lijkt toch weer gewoon te worden genegeerd", zegt Dewi Zloch namens de milieuorganisaties op NPO Radio 1.

Volgens Zloch duurt het nog tientallen jaren voor er echt emissieloos gevlogen kan worden. "Dus dat is helemaal niet op korte termijn. Daarnaast gaat Schiphol al heel lang de grenzen voorbij als het gaat om gezondheid en overlast, dus Schiphol moet niet groeien maar krimpen."

'Sprookje'

Ook de bewonersorganisatie Schiphol is verbijsterd. "Terwijl we in overleg zijn met de minister, op haar verzoek, over de toekomst van Schiphol neemt ze een besluit dat Schiphol mag groeien", zegt Matt Poelmans.

Volgens Poelmans komt het besluit uit de lucht vallen en is het onnodig. "Er zijn verschillende redenen waarom Schiphol niet hoeft te groeien en niet kan groeien. Dat heeft onder meer te maken met de veiligheid en de gezondheid. Zo zijn bij Schiphol grote concentraties fijnstof aangetroffen."

Verder ergert hij zich eraan dat de luchtvaart kennelijk niets hoeft te doen aan het klimaatakkoord. Het verhaal over stille vliegtuigen noemt hij "een sprookje".

Poelmans had dit besluit totaal niet verwacht, omdat er nog overleg is met de minister, op haar eigen verzoek:

'Het besluit komt uit de lucht vallen'

Doorheen douwen

Ook de linkse oppositie in de Tweede Kamer is boos over het voorstel. "Schandalig. Dit kabinet presenteert vol trots een klimaatakkoord om vervolgens de groei van Schiphol er zo doorheen te douwen", zegt Suzanne Kröger van GroenLinks. Het gaat volgens haar tegen alle afspraken in. Zo is nog helemaal niet duidelijk of er op deze manier wel milieuwinst te behalen valt.

Ook Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren wijst erop dat Van Nieuwenhuizen steeds gezegd heeft dat er pas over groei gesproken kon worden als de veiligheid op Schiphol op orde zou zijn. Dat is volgens hem nog niet het geval.

Hij herkent een patroon in het optreden van de minister. "Iets kan niet, ze verzint een list en vervolgens wordt ze teruggefloten. Ze zal nu ook wel worden teruggefloten."

SP'er Cem Laçin noemt het een fabeltje dat Schiphol kan groeien zonder de milieuoverlast te laten toenemen. "Vliegtuigen zijn misschien iets schoner en stiller geworden, maar er wordt ook steeds meer gevlogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl