NOS NieuwsAangepast

'Lekker voor je, Neussie!': veel emotie na levenslang voor Holleeder

Applaus, een krijs en vooral veel opluchting. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vanochtend dat levenslang de enige passende straf is voor Willem Holleeder. En dat leidde tot emotie in de rechtszaal bij de nabestaanden van de liquidatieslachtoffers waar Holleeder volgens de rechter voor verantwoordelijk is.

Ook zussen Astrid en Sonja Holleeder waren enorm opgelucht, vertelden ze na de uitspraak aan De Telegraaf. Hun broer werd mede op basis van hun verklaringen veroordeeld. De twee zijn blij dat de rechtbank heeft benadrukt dat hun verklaringen betrouwbaar waren in tegenstelling tot het verweer van Holleeder. Dat deed de rechter af als "onwaarachtig en opportunistisch".

"De weg ernaar toe was hels, maar hier deden we het voor", zegt Astrid tegen de krant. "We zijn door mijn broer en zijn advocaten als leugenaars en fantasten afgeschilderd en zouden berekenend zijn, maar de rechters hebben dat verweer met de grond gelijkgemaakt."

Sonja vindt het erg belangrijk dat de rechter het bewezen acht dat Willem Holleeder verantwoordelijk is voor de moord op haar man Cor van Hout. "De rechtbank bevestigt wat wij al wisten. Mijn broer liet Cor vermoorden. We deden dit allemaal voor Cor", vertelt ze emotioneel aan De Telegraaf.

De zus van de in 2006 geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl is "hartstikke blij" met het vonnis. "Wat moet ik anders zeggen? Mooier kan het niet. De zon schijnt, levenslang. We hadden er veel vertrouwen in", zei ze bij het verlaten van de rechtszaal.

Dat het toch tot het laatste moment spannend was voor de nabestaanden bleek uit de krijs direct na de uitspraak. Die was van de dochter van Van der Bijl. Ze was 18 jaar toen haar vader in zijn Amsterdamse kroeg werd doodgeschoten.

Nabestaande gilt na uitspraak

"Lekker voor je Neussie!", werd er daarna nog geroepen richting Holleeder. Holleeder draaide zich vervolgens om en zei: "Bekijk het allemaal maar."

Spijkerhard vonnis

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die in de zaak onder meer getuigde over geluidsopnamen van Holleeder, vond dat er met de uitspraak vandaag sprake was van "gerechtigheid".

Ook stond hij Holleeders zussen Astrid en Sonja bij tijdens het traject waarbij ze in het geheim verklaringen aflegden bij de politie over hun broer. Ook hielp hij ze met het maken van geluidsopnamen van gesprekken met hun broer.

"Het vonnis is spijkerhard verwoord. Er is niets van de verdediging overgebleven. Daar was ik eerlijk gezegd niet van uitgegaan", zei De Vries in interviewprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1.

'Dreiging Holleeder blijft'

Volgens hem is het 'hoofdstuk-Holleeder' met de levenslange veroordeling nog niet afgesloten. Holleeder gaat nog in hoger beroep. "En uit het vonnis blijkt hoe nietsontziend hij te keer is gegaan. Het valt niet uit te sluiten dat hij daar vanuit de gevangenis mee doorgaat. Iedereen die tegen hem is opgestaan, heeft het loodje gelegd. Die conclusie kun je wel trekken."

"De dreiging is zeker niet minder geworden. Dit vonnis geeft ook brandstof aan Holleeder om terug te slaan. Dat kan hij net zo goed vanuit de gevangenis doen", zegt De Vries.

Bekijk hier een deel van het vonnis van rechter Frank Wieland:

'De rechtbank legt u een levenslange gevangenisstraf op'

Het OM is "zeer tevreden" met de uitspraak van de rechter. Volgens een woordvoerster is het ook belangrijk dat de rechtbank de beide kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros net als in de zaak tegen Dino Soerel betrouwbaar heeft genoemd.

"Dat belang reikt verder dan alleen dit proces. Ook in andere zaken waarin direct bewijs ontbreekt kan het voorkomen dat het voor het OM noodzakelijk is samen te werken met mensen in het criminele milieu."

Reactie Holleeder

De advocaten van Holleeder lazen na het vonnis een verklaring voor die hij heeft geschreven in zijn cel. Hij ontkent daarin nogmaals dat hij schuldig is. De advocaat van Holleeder deelde het briefje met die verklaring later ook op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl