Een politieman vuurt traangas af op demonstranten bij het parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Politie Hongkong ontruimt door demonstranten bezet parlementsgebouw

De politie van Hongkong heeft het parlementsgebouw ontruimd. Het complex was rond 21.00 uur plaatselijke tijd door demonstranten bezet. Voordat de politie naar binnen ging, waren de meesten al vertrokken. Daarna zijn er op straat nog wat botsingen geweest tussen de politie en enkele honderden demonstranten, zegt correspondent Sjoerd den Daas.

De politie had aangekondigd dat ze tot ontruiming zou overgaan en dat bij verzet "passend" geweld zou worden gebruikt. Voordat ze tot het gebouw kon doordringen, moesten demonstranten buiten het gebouw worden verjaagd. Daarbij werd op grote schaal traangas ingezet.

Het is vandaag 22 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk Hongkong teruggaf aan China. Hongkong behield zijn eigen rechtssysteem. Honderdduizenden inwoners grepen de herdenking aan om te vreedzaam te protesteren tegen een nieuwe uitleveringswet, die de uitlevering van politieke tegenstanders aan China mogelijk maakt, en tegen verdere afkalving van de autonome positie van Hongkong binnen China.

De demonstranten bezetten de vergaderzaal

Honderden demonstranten slaagden er aan het eind van de dag in om het gebouw in het financiële hart van de stad binnen te gaan. Ze gebruikten een metalen kar die met allerlei materialen was beladen om de dikke glazen deuren open te rammen. De politie greep niet in. De demonstranten die naar binnen gingen, riepen de anderen op hen te volgen.

Eenmaal binnen richtten ze vernielingen aan en bespoten ze de muren met leuzen, vermoedelijk tegen het pro-Chinese bestuur van de stad en de Chinese regering in Peking.

Ze beukten met een metalen kar door de deur, drongen door tot de vergaderzaal en bekladden de muren met graffiti:

Chaos in parlementsgebouw: demonstranten op tafels, graffiti op de muur

De demonstranten, onder wie veel studenten, voelden zich gesteund door een groot deel van de bevolking. Eerder deze maand wisten ze met massale demonstraties te voorkomen dat het parlement het omstreden wetsvoorstel in behandeling zou nemen.

Het pro-Chinese bestuur steunt op een meerderheid in het parlement en de wet zou zo goed als zeker zijn aangenomen. Onder druk van de protesten besloot het bestuur de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen.

Peking

"Peking zit natuurlijk knarsetandend toe te kijken dat er nota bene op hun grondgebied zulke grote protesten gaande zijn", zegt Den Daas. "China is dit niet gewend en president Xi heeft er nog niets over gezegd."

De enige hooggeplaatste die van zich liet horen, was minister van Buitenlandse Zaken Wang. Hij zei vorige maand dat "Westerse krachten" de stabiliteit in Hongkong willen ondermijnen.

"Hoe het ook zij, dit is een groot probleemdossier voor de Chinese president. Hij wil wel ingrijpen, maar weet dat hij niet kan doen wat China in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede heeft gedaan", zegt Den Daas. "De beste verzekering voor de demonstranten in Hongkong is dat de hele wereld live via Facebook en via livestreams kan meekijken. Dat leidt ertoe dat Peking zich, althans publiekelijk, nog even op de achtergrond houdt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl