NOS NieuwsAangepast

Situatie in verpleeghuizen verbeterd, maar zorgen blijven

Het gaat beter met de persoonlijke aandacht voor ouderen in verpleeghuizen, schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De IGJ bezocht 300 zorginstanties en constateerde bij iets minder dan 80 procent van deze instellingen dat ouderen "nabijheid, geborgenheid, vertrouwen, begrip en respect" ervaren. Tegelijkertijd valt er nog veel te verbeteren, staat in een rapport.

Drie jaar geleden werd een nieuwe lijn ingezet waarbij er meer gepaste zorg en aandacht moest komen voor bewoners van verpleeghuizen. De politiek omarmde de wens voor extra zorgpersoneel toen naar aanleiding van een zorgmanifest van onder anderen columnist Hugo Borst.

De inspectie constateert dat medewerkers bij 78 procent van de instellingen over het algemeen goed op de hoogte zijn van de wensen en behoeften van de bewoners. Die volledig respecteren gaat nog niet altijd goed. Bij ongeveer een op de drie verpleeghuizen kunnen cliënten "zelf de regie voeren over hun leven en welbevinden".

Hoewel de maatregelen dus hun vruchten lijken af te werpen, gaat het nog lang niet op alle vlakken goed. Bij veel zorgorganisaties worden te weinig medewerkers ingezet of ontbreekt het aan deskundigheid, concludeert de inspectie. Bij 43 procent van de bezochte instellingen is dat laatste het geval. De inspectie tekent daarbij aan dat het nog altijd lastig is om personeel te vinden.

Ook wordt lang niet altijd een professionele afweging gemaakt over welke zorg mensen nodig hebben; in 47 procent van de gevallen constateert de inspectie hierop tekortkomingen. Het bijhouden van het dossier van bewoners is een nog groter probleem. Bij zo'n twee derde van de instellingen wordt dit niet goed gedaan.

Om de situatie te verbeteren, is vereist dat medewerkers functioneren in "een veilige cultuur, waarin de zorgmedewerker open kan zijn over zijn twijfels en dilemma's", stelt de inspectie. Een kwart van de bezochte verpleeghuizen voldoet daar nog niet aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl