De Duitse kapitein Carola Rackete is door de Italiaanse politie gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Sea-Watch-schip legt aan in haven Lampedusa, kapitein opgepakt

De Duitse kapitein van het schip Sea-Watch 3 is door de Italiaanse politie opgepakt. Dat gebeurde nadat ze bij de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa een douaneboot had geramd die de haven blokkeerde en haar schip met 40 migranten aan boord vervolgens had afgemeerd.

De kapitein, Carola Rackete, had geen toestemming van de Italiaanse autoriteiten om aan te leggen in de haven. Het Italiaanse Openbaar Ministerie verdenkt haar van medeplichtigheid aan illegale immigratie en overtreding van het zeerecht.

Bekijk hier beelden van de aanhouding:

Kapitein Sea-Watch-schip opgepakt in haven Lampedusa

Het schip voer afgelopen week ondanks een verbod van de autoriteiten de Italiaanse wateren binnen. De kapitein besloot toen koers te zetten naar het eiland Lampedusa, omdat de situatie aan boord "wanhopiger dan ooit was", zegt Sea-Watch.

Rackete vindt dat ze het zeerecht aan haar zijde heeft. Een paar dagen geleden deed ze een noodoproep, maar dat leidde er niet toe dat de Sea-Watch 3 alsnog welkom was in de Italiaanse haven.

"Uitgeput en onrustig"

Op 12 juni nam Sea-Watch 3 voor de Libische kust 53 migranten aan boord. Dertien van hen zijn na verloop van tijd om medische redenen door de Italianen van boord gehaald en aan wal gebracht, maar de rest was niet welkom.

De overgebleven 40 migranten waren nog aan boord toen de Sea-Watch aanlegde in de haven van Lampedusa. Zij zijn vanochtend van boord gehaald.

De Italiaanse vicepremier Salvini eist dat andere EU-landen de 40 opvangen. Gisteren zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken uiteindelijk dat vijf landen daartoe bereid waren.

Twee dagen geleden werd nog een migrant om medische redenen van boord gehaald

De Sea-Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag. Daarom ontstond er in Nederland de afgelopen weken wat politieke spanning.

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie zei dat Nederland de handen van het schip aftrekt. Dat het schip de Nederlandse vlag draagt betekent volgens haar alleen dat Nederland als taak heeft om voor een veilige haven te zorgen. "We hebben ons uiterste best gedaan om een andere haven te vinden", zei Broekers-Knol. "We kregen steeds nee of geen antwoord. Dat is heel vervelend voor de Italianen, want zij moeten het nu oplossen."

Salvini zegt dat de Nederlandse regering zich moet schamen vanwege zijn houding. Hij vindt dat Nederland zich met de situatie moet bemoeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl