Migranten aan boord van de Sea-Watch 3
NOS Nieuws

Italië: vijf landen bereid om opvarenden Sea-Watch 3 op te vangen

Vijf landen hebben zich bereid verklaard om de opvarenden van het hulpschip Sea-Watch 3 op te vangen. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt via Twitter.

In een tweet bedankt minister Moavero Finland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal voor hun "positieve reactie" op de Italiaanse oproep om de migranten onderdak te bieden.

De Sea-Watch 3 vaart op de Middellandse Zee om migranten die onderweg zijn naar Europa op te pikken, veelal voor de kust van Libië. Deze week negeerde de bemanning een verbod om de Italiaanse territoriale wateren binnen te varen en zette koers naar het eilandje Lampedusa, waar de opvarenden tijdelijk zijn opgevangen.

Italië wilde het schip aanvankelijk geen toegang verlenen en zei dat het zijn heil zou moeten zoeken in de haven van de Libische hoofdstad Tripoli. Sea-Watch vindt het daar niet veilig genoeg.

Nederlandse vlag

Minister Salvini van Binnenlandse Zaken had eerder gesteld dat Nederland de 42 migranten zou moeten opvangen, omdat de Sea-Watch 3 onder Nederlandse vlag vaart. Staatssecretaris Broekers-Knol liet weten dat dat niet zou gebeuren en dat Nederland als vlaggenstaat alleen verplicht is om een veilige haven te zoeken.

De kapitein van de Sea-Watch 3, Carola Rackete, zal morgen worden verhoord vanwege haar besluit om in weerwil van het Italiaanse verbod toch koers te zetten naar Lampedusa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl