De Sea-Watch 3 voor anker bij Lampedusa, met daarnaast een schip van de Italiaanse douane
NOS Nieuws

Italiaanse rechter laat Sea-Watch 3 gaan

Een Italiaanse rechtbank heeft het beslag op de Sea-Watch 3 opgeheven. "We hebben bericht gekregen dat ons schip niet langer geconfisqueerd is en weer ingezet kan worden", twitterde de bemanning van het migrantenreddingsschip vanmiddag.

De Italiaanse politie legde beslag op het schip, nadat het zondag tientallen migranten aan land had gezet op het Italiaanse eiland Lampedusa. Een dag eerder had de Italiaanse regering de kapitein opgedragen uit Italiaanse wateren weg te blijven. Daar hield hij zich niet aan: er zou sprake zijn van een noodsituatie, omdat de op zee opgepikte migranten er fysiek en mentaal slecht aan toe waren.

Grondwet belangrijker

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini kon zijn ergernis niet onderdrukken. Hij twitterde dat de migranten niet aan land hadden mogen komen. "Gelukkig vindt de Italiaanse justitie de grondwet belangrijker dan een twitterende minister", zei een Sea-Watch-woordvoerder tegen persbureau DPA. Het schip zou zijn vrijgegeven, omdat de bemanning niet in strijd met de wet heeft gehandeld.

Sinds het aantreden van een nieuwe regering doet Italië er alles aan om illegale immigratie over de Middellandse Zee te bestrijden. Ze eist dat illegale migranten die naar Italië komen over EU-landen worden verdeeld.

Nederlandse vlag

De Sea-Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag. Het kabinet legde het schip een uitvaarverbod op, omdat het niet aan veiligheidseisen voldeed. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat het schip onveilig is voor het redden en vervoeren van grote groepen migranten.

De Haagse rechtbank schortte het verbod op tot 15 augustus aanstaande. Het uitstel is bedoeld om ruimte te scheppen voor overleg. Ook moet het ministerie duidelijker maken aan welke veiligheidseisen de Sea-Watch 3 precies moet voldoen.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat riep de hulporganisatie Sea-Watch daarna tevergeefs op om voorlopig niet uit te varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl