Martens: 'Ik voelde me goed en wilde de penalty graag nemen'

Met twee doelpunten schoot Lieke Martens het Nederlands elftal naar de kwartfinales van het wereldkampioenschap. Vanaf de penaltystip besliste ze de wedstrijd, terwijl normaal gesproken Sherida Spitse de strafschoppen voor haar rekening neemt bij Oranje.

"Ik vroeg meteen of ik 'm mocht nemen", zegt Martens. "Ik voelde me goed in de wedstrijd en gelukkig gaf Sherida hem aan me. Daar ben ik blij mee."

Dat Japan het grootste deel van de wedstrijd het initiatief had, realiseert Martens zich maar al te goed. Maar de vreugde in het Oranje-kamp is er niet minder om. "Soms moet je geluk hebben."

Martens was in de groepsfase nog niet zo bepalend als twee jaar geleden op het Europees kampioenschap. Tegen Japan toonde ze verbetering. "Ik zeg eerlijk: ik heb twee mindere wedstrijden gespeeld. Dan krijg je wat kritiek, maar dat hoort erbij. Ik ben blij dat ik vandaag heb laten zien wat ik wel kan."

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd:

Nederland-Japan (achtste finale) | WK 2019 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het ging niet makkelijk", vat keepster Sari van Veenendaal de achtste finale kordaat samen. Na de rust drong Japan Nederland ver terug op eigen helft en kreeg het meerdere grote kansen.

"We hadden moeite met onze eigen opbouw", zegt Van Veenendaal over de lastige tweede helft. "Zij zetten iets hoger druk en wij speelden de lange bal. Toen kwamen zij in hun kracht en daar hadden we het moeilijk mee."

Wanhopen deed Van Veenendaal niet toen ze meer en meer onder vuur werd genomen. "Ik ben wel een keeper die in de vibe op z'n sterkst is."

Van Veenendaal: 'Heb niet gewanhoopt, op zo'n moment ben ik op mijn sterkst'

Ook spits Vivianne Miedema was nodig in de verdediging van Nederland. "Japan wil graag voetballen, soms heb je het gevoel dat er twintig Japanners op het veld staan. Dan moet je gaten dichtlopen en dat heb ik af en toe ook gedaan."

Dat Oranje niet sprankelde, was voor de aanvalster niet zo belangrijk. "Je kan ook heel lelijk wereldkampioen worden, dat maakt me niks uit. Vermoeidheid speelde ook wel een rol. Ik moet gewoon drie dagen op bed liggen, dan staan we er zaterdag weer", blikt ze alvast vooruit op de kwartfinale tegen Italië.

STER reclame