Nederland-Japan (achtste finale) | WK 2019 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Nederlandse vrouwen de kwartfinales gehaald van het WK voetbal. In Rennes werd Japan in een zenuwslopende wedstrijd op de valreep met 2-1 verslagen.

Lieke Martens maakte een minuut voor tijd uit een strafschop het beslissende doelpunt. Eerder had ze Oranje uit een corner ook al op 1-0 gezet met een leep hakballetje.

Genadeklap Japan blijft uit

Twee minuten voor rust kwam Japan verdiend op 1-1 door een goal van Yui Hasegawa. Daarna had Japan de controle over de wedstrijd, maar de lat en keepster Sari van Veenendaal hielden Oranje op de been.

Bekijk in de carrousel hieronder alle doelpunten en interviews na de wedstrijd.

Vier jaar geleden debuteerde Nederland op het WK en toen werd Oranje in de achtste finales uitgeschakeld door Japan. Nu is de Europees kampioen dus wel door naar de laatste acht en daarin is Italië, dat dinsdagavond China versloeg, zaterdag de tegenstander.

Sterke opening Oranje

Nederland nam direct het heft in handen, opereerde geconcentreerd en zocht met geduld de aanval. Dat leverde al snel een kans op voor Vivianne Miedema, maar de bal ging via de paal naast.

Tien minuten later was het alsnog raak via Martens. Het Japanse antwoord liet niet lang op zich wachten, maar de paal voorkwam de gelijkmaker van Yuika Sugasawa. Vlak voor rust kwam Japan, de kampioen van 2011, na een vlotte aanval alsnog op 1-1.

Radiocommentaar bij de winst van Oranje

Japan werd sterker en sterker en kreeg ook een flink aantal kansen. Sugasawa, Emi Nakajima, Sugita (lat), Mana Iwabuchi, Yuka Momiki en Narumi Miura kregen de bal er echter niet in.

Onverwachte vluchtroute

Oranje zorgde amper voor gevaar, maar vond onverwachts toch een vluchtroute naar de kwartfinales. Toen kort voor tijd een schot van Vivianni Miedema tegen de arm van Saki Kumagai kwam, wees de Hondurese arbiter Melissa Borjas gedecideerd naar de stip.

Martens eiste de verantwoordelijkheid op en schoot Oranje naar de kwartfinales.

De statistieken bij de wedstrijd

STER reclame