Oud-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie
NOS Nieuws

Oud-minister Hirsch Ballin getuige in zaak-Poch

Oud-piloot Julio Poch mag getuigen laten horen in de zaak die hij heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat vanwege zijn uitlevering aan Argentinië. Oud-minister Hirsch Ballin van Justitie en voormalig Transavia-directeur Meijer zullen als getuigen worden gehoord, heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De Argentijns-Nederlandse Poch werd in 2017 door de rechter in Argentinië vrijgesproken van deelname aan de beruchte dodenvluchten tijdens de militaire junta, eind de jaren 70. In 2009 werd Poch met hulp van Nederland in Spanje gearresteerd en vervolgens uitgeleverd aan Argentinië, terwijl Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met dat land.

'Belangwekkende getuigen'

Vijf van de zeven gevraagde getuigen zijn toegewezen. De advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, is tevreden en noemt ze belangwekkende getuigen. "Bijna tien jaar na zijn arrestatie worden eindelijk getuigen gehoord over de politieke motieven."

Naast Hirsch Ballin en Meijer, mag ook een voormalig president van de Argentijnse rekenkamer worden gehoord. Volgens Knoops kan hij meer vertellen over de rol van de Nederlandse staat bij de arrestatie van Poch.

Schadevergoeding

De voormalig Transaviapiloot eist 5 miljoen euro schadevergoeding, omdat hij vindt dat de staat misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheden. Hij hoopt dat aan te tonen door getuigen te horen.

Knoops: "In ieder geval kan met deze vijf getuigen een belangrijke start worden gemaakt met de laatste episode in dit drama. En daarbij zullen dus ook de politieke motieven onderwerp van onderzoek zijn.

Fishing expedition

Een verzoek om oud-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken te horen werd afgewezen door de rechter. Die beschrijft dat in jargon als een fishing expedition, wat betekent dat Poch niet genoeg concrete feiten en omstandigheden heeft aangeleverd waar Verhagen naar gevraagd zou kunnen worden.

De getuigen worden waarschijnlijk in het najaar gehoord. Aan de hand van de informatie die daar uit komt, bepalen Poch en Knoops of er een civiele procedure tegen de Nederlandse staat wordt gestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl