Massaal protest in Praag vandaag
NOS Nieuws

Opnieuw massaal protest in Praag tegen premier

In Praag hebben opnieuw tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen premier Babis. Het gaat om het grootste protest sinds de demonstraties tegen de Tsjechische premier begonnen.

Volgens de organisatoren waren er zo'n 250.000 mensen op de been. Het zou een verdubbeling zijn van het aantal dat op 4 juni de straat op ging. Toen werd gesproken van de grootste demonstratie sinds de fluwelen revolutie, die in 1989 het einde van het communisme inluidde. De afgelopen weken waren er verschillende kleinere demonstraties tegen Babis.

Fraude

Betogers uit het hele land kwamen vandaag naar het Letna-park in de hoofdstad om het aftreden te eisen van multimiljardair Babis (64), die zij zien als een bedreiging voor de democratie en de onafhankelijkheid van het rechtssysteem.

Babis, eigenaar van bedrijvenconglomeraat Agrofert, wordt onder meer verdacht van fraude met EU-subsidies. De Europese Commissie eist zo'n 19 miljoen euro terug van Babis vanwege belangenverstrengeling.

Sinds 2017 loopt bovendien een proces tegen hem vanwege fraude met EU-geld dat zou zijn gebruikt voor de bouw van een groot hotel in de buurt van Praag, dat 'Ooievaarsnest' wordt genoemd.

Een demonstrant draagt een bord met daarop een verwijzing naar het Ooievaarsnest-schandaal

In april concludeerde de politie dat Babis moet worden vervolgd. Daarop verving hij de minister van Justitie en zette hij een oude vriendin, Marie Benesova, op de functie. De demonstranten eisen ook het aftreden van Benesova omdat ze verwachten dat zij zijn vervolging zal tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl