1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Politie stopt Pegida-actie Eindhoven, houdt ten onrechte journalist aan

De politie heeft vanmiddag een manifestatie van Pegida bij de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven beëindigd. Twaalf aanhangers van de anti-islambeweging die een flyeractie hielden waarvoor geen toestemming was gegeven, werden daarbij aangehouden. Onder hen was ook voorman Edwin Wagensveld.

De groep werd door tegendemonstranten bekogeld met eieren en mogelijk ook stenen. Niemand raakte gewond. De tegendemonstranten vertrokken na een bevel van de politie.

Ook ANP-journalist Henri Haenen en zijn vrouw werden meegenomen door de politie.

Op beelden is te zien hoe de journalist wordt aangehouden terwijl hij zijn perskaart laat zien:

Politie arresteert ANP-journalist bij Pegida-actie

De politie liet in een reactie weten dat iedereen die ervan verdacht werd mee te doen aan de actie, "ongeacht perskaart", is meegenomen. Enkele uren later laat de politie weten dat Haenen en zijn vrouw ten onrechte zijn aangehouden.

De twee zijn om 17.00 uur vrijgelaten. De politie biedt zijn "welgemeende excuses" aan.

Vorige week zaterdag hield Pegida ook al een flyeractie bij de moskee in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Voorman Wagensveld werd daarbij aangevallen door jongeren en voor zijn eigen veiligheid door de politie meegenomen. Hij kondigde toen aan vandaag opnieuw actie te zullen voeren.

Eind mei braken in de buurt rellen uit toen leden van Pegida wilden protesteren bij de moskee. Honderden buurtbewoners, van wie sommigen Turkse vlaggen droegen, gingen de straat op en bekogelden de actievoerders.

Pegida heeft toestemming gekregen om maandagavond te demonstreren op het Stadhuisplein in Eindhoven. Het is de vraag of de beweging dat ook gaat doen; Wagensveld liet eerder weten alleen bij de moskee te willen demonstreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl