EPA
NOS Nieuws

Nieuwe demonstratie Hongkong: wegen geblokkeerd en politiebureau omsingeld

In Hongkong hebben demonstranten wegen geblokkeerd en het hoofdbureau van de politie omsingeld. Duizenden mensen zijn aanwezig, veel minder dan tijdens de massale protesten van vorige week. Volgens de organisatie gingen toen miljoenen mensen de straat op.

De demonstranten willen nog altijd af van een controversiële uitleveringswet. Activisten vrezen dat Peking door de wet zijn greep op Hongkong kan vergroten en mogelijk daardoor oppositieleiders kan aanpakken.

Vannacht liep een ultimatum van de betogers af aan regeringsleider Carrie Lam. Ze willen dat de wet definitief wordt ingetrokken, maar tot dusver is dat niet gebeurd. Deze week bood Lam haar excuses aan, maar tot meer was ze niet bereid.

Voornamelijk in het zwart geklede studenten zijn vandaag met helmen, veiligheidsbrillen en maskers de straat op gegaan. Straten waar normaal veel auto's rijden, zijn grotendeels leeg door wegblokkades.

De politie roept de demonstranten op om agenten niet aan te vallen en rustig te blijven. Het protest verloopt grotendeels vreedzaam.

EPA
De bekende activist Joshua Wong spreekt de betogers toe

Joshua Wong, een van de leiders van de 'paraplubeweging' uit 2014, is ook bij de betoging. Begin dit jaar kreeg hij drie maanden cel voor zijn rol in de protesten van toen, maar afgelopen maandag werd hij vervroegd vrijgelaten. Hij eist antwoorden van de politiechef over het hardhandig neerslaan van het protest van vorig weekend.

Agenten hadden traangas, rubberkogels en bean bag rounds, een soort munitie die een flinke klap uitdeelt, ingezet tegen de betogers. Ook werden de ongewapende activisten geslagen met wapenstokken. "We eisen excuses van de politie", zegt Wong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl