ProNews

De politie heeft vanochtend drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij "ernstige strafbare feiten" die zijn gepleegd rond de aanleg van twee grote windmolenparken in het noorden van het land.

De verdachten zijn een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die in Meeden verblijft en een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen. De politie onderzoekt nog wat hun rol is geweest in de zaak. Bronnen zeggen dat het in elk geval gaat om Jan N. en Jan H., leiders van de protestbewegingen die meerdere keren de publiciteit opzochten. De politie wil dit niet bevestigen.

Asbest gedumpt

Eerder dit jaar dumpten actievoerders heimelijk asbest bij een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg van een van de twee windmolenparken.

Volgens het Openbaar Ministerie staat hierop 12 jaar gevangenisstraf. omdat de volksgezondheid ernstig in gevaar is gebracht.

Fred van Dijk van de Politie Noord-Nederland noemt de arrestaties een grote stap. "Maar we zijn nog volop bezig en ik sluit meer aanhoudingen niet uit." Op zes plekken in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Oude Pekela, Groningen en Stadskanaal zijn woningen doorzocht.

Meer informatie

Omdat de politie veel vragen verwacht is een tijdelijk politiebureau geopend in Meeden, waar buurtbewoners vragen kunnen stellen aan een wijkagent en iemand van het onderzoeksteam. Van Dijk: "In dit onderzoek hebben we ongeveer 45 tips van het publiek gekregen, maar we gaan er nog steeds van uit dat er meer mensen zijn die informatie hebben."

De politie zoekt ook contact met zestig personen in de hoop dat zij meer informatie hebben over de zaak. "Deze mensen zijn geen verdachten", benadrukt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland. "In het onderzoek is een lijst opgedoken waarop de namen van deze mensen staan. We willen graag weten wat zij te maken hebben met het onderzoek en of zij ons meer kunnen vertellen."

De politie gaat deze mensen een brief sturen om zo met hen in contact te komen.

Bedreigingen en metalen pinnen

In Groningen en in het noorden van Drenthe staan twee grote windmolenparken gepland. Die plannen leidden tot veel protest van omwonenden en ook diverse gemeenten. Ze procedeerden tegen de voornemens, tot aan de Raad van State toe.

Daarnaast begonnen vanaf augustus 2016 ook verschillende actiegroepen zich op agressieve wijze te roeren. Zij bedreigden boeren die hun land beschikbaar stelden. Later verspreidden zij conservenblikken gevuld met beton en metalen pinnen op akkers, mogelijk om de machines van boeren te beschadigen.

Sinds vorige zomer werden dreigbrieven geschreven aan leveranciers van materialen voor windmolens. Volgens RTV Noord vielen die bij 34 ondernemingen en organisaties op de mat.

'Emotioneel en economisch getroffen'

In februari van dit jaar dumpten actievoerders tot twee keer toe grote hoeveelheden asbest bij een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg van een van de twee windmolenparken.

"Asbest kan gevaarlijk zijn, ondernemers en hun families zijn emotioneel en economisch getroffen en het is onacceptabel dat mensen worden bedreigd", zegt de politie. Of en hoe de nu aangehouden verdachten verantwoordelijk zijn voor die asbestdumping, is nog onduidelijk.

STER reclame