Dreigbrief voor ondernemer om bouw windmolenpark: 'Haat neemt alleen maar toe'
Een aannemer uit het Groningse Oldambt heeft een dreigbrief gekregen omdat de bedreigers dachten dat hij meewerkte aan de aanleg van een windmolenpark. De werkzaamheden van de aannemer hadden daar niet direct mee te maken, maar toch heeft hij zich teruggetrokken.
"Realiseert u zich dat de haat tegen ondernemers zoals u alleen maar toeneemt als de turbines geplaatst zijn", staat in de brief aan de aannemer. De dreigers schrijven dat de man 48 uur de tijd heeft om een beslissing te nemen. "Als u niet tot actie overgaat kunt u het geld wat u, over onze rug, daar verdient uitgeven aan beveiliging van u en uw onderneming."
De politie is intussen op zoek naar de persoon of personen achter deze bedreigingen. Een politiewoordvoerder noemt de dreigbrieven ontwrichtend en ondermijnend voor de samenleving. "Het is ernstig en onacceptabel en daarom doen we er alles aan om deze zaak op te lossen."
Ook dreigementen in Drenthe
Vorige week werd een ondernemer die betrokken was bij de aanleg van een windmolenpark in Drenthe met een soortgelijke brief bedreigd. Volgens politiewoordvoerder Paul Heidanus is er "zeker sprake van overeenkomsten" tussen beide brieven. "Maar ook al zien we dat, onderzoek moet uitwijzen of dezelfde persoon of personen hiervoor verantwoordelijk zijn."
Bij de politie zijn inmiddels 15 tips bijgekomen, inclusief de tips over de Drentse brief naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht. "Daarbij zijn namen genoemd", zegt Heidanus. "Dat betekent niet dat we deze zaken hebben opgelost maar wel dat we volop bezig zijn met het onderzoek." Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal team grootschalige opsporing.
De ondernemer uit Oldambt heeft inmiddels aangifte gedaan. "De schrik zit er behoorlijk in", zegt Heidanus. "Niet alleen voor zijn persoon maar ook voor zijn bedrijf. Dat hij heeft gemeend te moeten stoppen maakt wel duidelijk dat dit behoorlijk is binnengekomen."
'Bedreigers slaan plank mis'
Volgens netbeheerder Tennet slaan de bedreigers met hun brief aan de aannemer "de plank mis". "Los van het feit dat het een onaanvaardbare actie is in de richting van onze aannemers en onderaannemers, werkte deze aannemer niet aan een windmolenpark, maar aan het hoogspanningsnet van Tennet", zegt woordvoerder Jeroen Brouwers.
Tennet is in de buurt van het Groningse dorp Meeden bezig met de uitbreiding van een hoogspanningsverbinding met Duitsland. De aannemer zou daar in opdracht van de netbeheerder deze week beginnen met de aan- en afvoer van zand en aarde, maar ziet daar nu vanaf.
De netbeheerder heeft intensief contact gehad met de aannemer. "Het is onaanvaardbaar dat hij op deze manier onder druk is gezet", zegt Brouwers daarover. "Hij trekt zich terug om dat hij de veiligheid van zijn mensen niet kan garanderen. Dit is niet alleen gevoelsmatig, maar levert hem ook nog eens financieel een enorme schade op."
Geen link met N33
Ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord is verontwaardigd. "Het bedreigen van ondernemers is waarlijk onacceptabel. Daar mag nooit en te nimmer sprake van zijn. Er is vrijheid van ondernemerschap én van meningsuiting. Als iets je niet zint, dan voer je daar een normaal gesprek over, maar bedreigen dat doen we hier niet."
De uitbreiding van het hoogspanningsstation houdt geen verband met het windmolenpark N33 dat in de buurt van Meeden komt. Dat park gaat bestaan uit 35 windmolens, die ongeveer de helft van het elektriciteitsgebruik van de provincie Groningen moeten opleveren. De bouw daarvan staat gepland in het derde kwartaal van dit jaar.