NOS VoetbalAangepast

Platini gearresteerd in onderzoek naar toewijzing WK voetbal 2022

De Franse voetballegende Michel Platini, voormalig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is gearresteerd in verband met een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

Een woordvoerder van het Frans nationaal parket heeft het nieuws bevestigd tegenover de NOS. Aanvullend commentaar wil het parket niet geven.

Verhoor in buitenwijk Parijs

De 63-jarige Platini wordt momenteel verhoord op het bureau van de anticorruptie-eenheid van Justitie in Nanterre, een buitenwijk van Parijs.

"Niet alleen hij trouwens, maar ook een oud-topmedewerker van voormalig president Nicolas Sarkozy", laat correspondent Frank Renout weten.

"Het gaat om de beslissing uit 2010 om het WK toe te wijzen aan Qatar. Daar zou fraude bij gepleegd zijn", gaat Renout verder.

"De autoriteiten in Frankrijk, Amerika en Zwitserland doen daar al jaren onderzoek naar. De Fransen willen specifiek weten welke rol Parijs daarin gespeeld heeft."

Verklaring Platini's advocaat

Platini's advocaat William Boulder heeft inmiddels een schriftelijke verklaring uitgegeven waarin gesteld wordt dat Platini volledige medewerking verleent aan het onderzoek. De voormalig UEFA-voorzitter zou rustig en gedetailleerd antwoord geven op alle vragen. Ook staat in de verklaring dat Platini zichzelf niets heeft te verwijten.

Platini is er in het verleden meermalen van beschuldigd zijn stem als handelswaar te hebben gebruikt. France Football publiceerde over een lunch in het Elysée, ongeveer twee weken voor de toewijzing. Volgens het tijdschrift waren hierbij in elk geval kroonprins Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar (de huidige Emir), de Franse president Nicolas Sarkozy en Platini aanwezig.

'Platini heeft omstreden ontmoetingen gehad, daar richt aandacht zich op'

Platini ontkende later tegenover de NOS niet dat de ontmoeting had plaatsgevonden, maar wel dat hij vooraf gearrangeerd zou zijn. "Ik was daar die dag bij Sarkozy en kwam daar de Qatari tegen. Ik wist niet dat ze er zouden zijn."

Qatarese investeringen

Na de toewijzing van het WK investeerde de Qatarese overheid honderden miljoenen in Frankrijk. Zo werd voor 76 miljoen euro Paris Saint-Germain overgenomen, de favoriete club van Sarkozy.

Platini had zijn stem voor het WK 2022 beloofd aan de Amerikaanse bond. Uiteindelijk koos hij echter voor Qatar, waarmee hij een belangrijke rol speelde in de toewijzing. "Sarkozy heeft mij nooit gevraagd om voor Qatar te stemmen. Maar ik wist natuurlijk wel dat het goed zou zijn", zei hij daarover in 2015 tegen de NOS.

Michel Platini is in 1984 Europees kampioen geworden met Frankrijk

Platini was van 2007 tot en met 2015 voorzitter van de UEFA en ten tijde van de toewijzing van het WK aan Qatar ook vice-voorzitter van de FIFA. In 2015 werd hij vanwege een betaling van 1,8 miljoen euro door FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor acht jaar geschorst. Die straf werd later tot vier jaar teruggebracht.

Als voetballer behoorde Platini begin jaren tachtig tot de besten van de wereld. Hij won met Juventus in 1984 de Europa Cup II en in 1985 de Europa Cup I. In 1984 leidde Platini als aanvoerder Frankrijk naar de Europese titel. Hij maakte tijdens dat toernooi negen doelpunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl