Er zijn nieuwe beelden vrijgegeven van Théo Hayez (r) van de avond van verdwijning
NOS NieuwsAangepast

Politie en familie vermiste backpacker vragen hulp WhatsApp

De vader van de vermiste Belgische backpacker Théo Hayez heeft samen met de Australische politie een oproep gedaan aan WhatsApp. Ze willen toegang tot de laatste berichten van de jongen, in de hoop dat die het onderzoek naar zijn verdwijning helpen.

De 18-jarige Hayez wordt sinds 31 mei vermist in Australië en de politie heeft weinig aanknopingspunten. Wel is te zien op camerabeelden uit de nacht dat hij verdween dat hij bezig was met zijn smartphone. Om die reden wil de politie weten wat hij toen deed.

"We weten dat Théo toen WhatsApp gebruikte. We hebben begrip voor jullie privacybeleid. Maar dit gaat om hulp verlenen aan een persoon in groot gevaar", zei de vader van Hayez op een persconferentie in Australië. "Het is cruciaal dat de onderzoekers toegang krijgen tot zijn account en dat zonder vertraging. Elke minuut telt!"

In een emotionele oproep vraagt Théo's vader WhatsApp om hulp:

Vader vermiste jongen doet geëmotioneerde oproep: 'Elk minuut telt'

In een verklaring zegt WhatsApp dat het bedrijf begaan is met Theo Hayez en zijn familie. "We zijn ons bewust van het belangrijke werk dat opsporingsdiensten doen en helpen hen in overeenstemming met de wet."

Het is maar de vraag of WhatsApp zou kunnen helpen, zegt NOS-techredacteur Nando Kasteleijn. Berichten in WhatsApp zijn namelijk versleuteld met end-to-end encryptie, wat het onmogelijk maakt om berichten terug te lezen. "Er is door de chatdienst informatie overgedragen aan de politie, welke is onduidelijk. WhatsApp kan onder meer meer zien wanneer hij voor het laatst online is geweest", zegt Kasteleijn. "Ik denk dat de politie meer heeft aan gegevens van telecomproviders zoals zijn laatst bekende locatie."

Theo Hayez werd voor het laatste gezien in een nachtclub in Byron Bay in Nieuw-Zuid-Wales in het uiterste oosten van Australië. Hij was een half jaar aan het backpacken in het land. Het hostel waar hij verbleef sloeg alarm toen hij maar niet uitcheckte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl