Michael Gove (links), Jeremy Hunt (midden) en Sajid Javid (rechts)
NOS Nieuws

Afwezige Boris Johnson en brexit domineren debat kandidaat-opvolgers May

In het Verenigd Koninkrijk is gisteravond een tv-debat gehouden tussen vijf kandidaten die premier May willen opvolgen als leider van de Conservatieve Partij. Het ging naast de brexit vooral over de man die er niet bij was, ex-minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen, Boris Johnson.

De favoriet deed volgens de BBC niet mee omdat Johnson vindt dat een debat met zo veel kandidaten "een tikje kakofonisch" kan zijn. Het debat kende volgens de omroep geen duidelijke winnaar.

Buitenspel zetten parlement

Het scherpst werd gedebatteerd over het buitenspel zetten van het parlement om de brexit erdoorheen te krijgen. May bracht de afgelopen maanden meerdere malen het akkoord dat ze sloot met de EU in stemming, maar het lukte haar niet om een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen.

Vier van de vijf kandidaten spraken zich uit tegen het buitenspel zetten van het parlement onder wie kandidaat Michael Gove. Alleen ex-brexit-minister Dominic Raab wilde de optie niet uitsluiten. Hij vindt dat door het wegstrepen van opties de kans steeds kleiner wordt dat het Verenigd Koninkrijk de beste deal binnensleept.

'Waar is Boris?'

Kandidaat Jeremy Hunt bekritiseerde de afwezige Johnson en suggereerde dat hij bang was om in debat te gaan met de andere kandidaten. "Waar is Boris? Als zijn team hem niet eens laat debatteren met hem vijf redelijk welgevallige politici, hoe moet dat dan straks als hij met 27 landen te maken krijgt?"

Johnson liet eerder al weten een tikje verbijsterd te zijn over het verwijt dat hij 'duikt'. Hij vindt dinsdag, als de tweede stemronde is geweest, het moment om weer in debat te gaan. Hij merkte daarbij ook op dat het Britse volk wel genoeg onderlinge strijd tussen Conservatieven heeft gezien in de laatste drie jaar.

Nieuwe stemronde

Terwijl het debat bezig was, werd bekend dat de minister van Volksgezondheid Matt Hancock zich achter de kandidatuur van Johnson schaart. Hancock noemt hem de beste kandidaat om de Conservatieve Partij te leiden en de volgende Britse premier te worden.

Johnson heeft gezegd dat de Britten de EU eind oktober verlaten als hij premier wordt, wat er ook gebeurt. Eigenlijk wilde het Verenigd Koninkrijk de unie al in maart verlaten, maar omdat de Britten er zelf niet uitkwamen, vroegen ze om uitstel. Dat kregen ze: 31 oktober is de nieuwe vertrekdatum.

Johnson kreeg vorige week in de eerste ronde in de strijd om Mays opvolging de meeste steun. Komende week wordt er opnieuw gestemd en vallen er opnieuw kandidaten af. Uiteindelijk blijven er twee politici over uit wie de leden van de Conservatieve Partij kunnen kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl