Influencers op sociale media vragen aandacht voor Sudan
Imke van Hoorn en Sheily Belhaj
redacteuren Buitenland
Imke van Hoorn en Sheily Belhaj
redacteuren Buitenland
Gebruikers van sociale media veranderen hun profielfoto's in een blauw vlak om hun steun te betuigen aan de demonstranten in Sudan. Via de hashtag #BlueforSudan vragen ze aandacht voor het bruut neerslaan van de protesten in het land. Meer dan honderd mensen kwamen daarbij om het leven.
Lievelingskleur
Blauw was de lievelingskleur van de 26-jarige Mohamed Mattar. Hij werd op 3 juni bij demonstraties in de hoofdstad Khartoem doodgeschoten door militairen toen hij twee vrouwen probeerde te beschermen tegen een aanval van het leger.
Na zijn dood besluiten zijn familie en vrienden om hun profielfoto's op sociale media in blauw te veranderen. Als ook een vriendin van Mattar, een Sudanese die in Amerika woont en influencer is op sociale media, een bericht op haar Instagram plaatst om aandacht te vragen voor de situatie in Sudan, krijgt de actie steeds meer navolging.
Zo heeft de Amerikaanse R&B-zanger Ne-Yo - met 3 miljoen volgers op Instagram - nu een blauwe profielfoto en gaven ook zangeressen Rihanna en Ariana Grande aandacht aan de kwestie op hun account. Ook influencers als model Halima Aden en Dina Tokio doen mee aan de actie. Behalve blauwe profielfoto's verschijnen er op Twitter, Facebook en Instagram ook foto's en afbeeldingen in het blauw.
Inmiddels is blauw de kleur voor alle slachtoffers die zijn omgekomen in Sudan en een teken van solidariteit met demonstranten. In het land zijn al vijf maanden protesten. In eerste instantie waren die gericht tegen president Bashir, maar die werd in april afgezet door het leger. Sindsdien willen de demonstranten dat het leger, dat de macht nu heeft overgenomen, plaatsmaakt voor een burgerregering.
Wij smeken om een ander leven
Sudanese Nederlanders zijn blij met de #BlueforSudan-actie. Studente en politiek activist Solafa Saad (28) woont sinds twee jaar in Nederland. Haar familie woont nog in Khartoem en doet ook mee met de demonstraties. Zelf heeft ze ook een blauwe profielfoto op Facebook en Twitter.
"Ik hoop dat er door deze actie meer aandacht komt voor wat er in Sudan aan de hand is. Het is zo ongelooflijk wreed wat daar gebeurt. En er is tot nu toe maar weinig aandacht voor in de media."
Ze vindt het belangrijk dat de jongeren die nu in Sudan de straat op gaan, niet alleen staan. "Jongeren, vrouwen, ze spelen zo'n grote rol bij de demonstraties. Ze zijn zo moedig. Wij smeken om een ander leven. Dat er einde komt aan sharia-wetten en de dictatuur. We willen radicale verandering."
Blauw is de kleur van de revolutie
Ook Abdulrazik Khamis vindt dat wereld moet weten wat er in Sudan aan de hand is. In 2014 vluchtte hij vanuit Darfur naar Nederland. Khamis: "We willen dat andere landen stoppen met het steunen van het militaire regime en dat er een burgerregering komt."
Voor hem is blauw de kleur van de revolutie, die nog niet klaar is. "We zijn pas aan het begin, maar we gaan door. En we zijn optimistisch. Uiteindelijk zal er verandering komen."