Instagram | Beeldbewerking NOS

Gebruikers van sociale media veranderen hun profielfoto's in een blauw vlak om hun steun te betuigen aan de demonstranten in Sudan. Via de hashtag #BlueforSudan vragen ze aandacht voor het bruut neerslaan van de protesten in het land. Meer dan honderd mensen kwamen daarbij om het leven.

Lievelingskleur

Blauw was de lievelingskleur van de 26-jarige Mohamed Mattar. Hij werd op 3 juni bij demonstraties in de hoofdstad Khartoem doodgeschoten door militairen toen hij twee vrouwen probeerde te beschermen tegen een aanval van het leger.

Na zijn dood besluiten zijn familie en vrienden om hun profielfoto's op sociale media in blauw te veranderen. Als ook een vriendin van Mattar, een Sudanese die in Amerika woont en influencer is op sociale media, een bericht op haar Instagram plaatst om aandacht te vragen voor de situatie in Sudan, krijgt de actie steeds meer navolging.

profielfoto
hadyouatsalaam New York, New York
Deze foto is gepost door hadyouatsalaam

It’s really hard being an influencer and sharing information that is “off brand” and not worthy of the “feed” but I cannot hold this in anymore. I am at my office crying because I have so many emotions in me and I feel horrible. There’s a massacre happening in my country Sudan’s and a media blackout and internet censorship for four consecutive days. There is no objective media sharing what’s going on expect for @aljazeeraenglish which had their offices shot down. My friend @mattar77 was MURDERED by the Rapid Support Forces. My best friend was in hiding on June 2 and that’s the last time I spoke to him. He was missing for 4 days and when I got in touch with him he said: “I was caught, beaten and abused and humiliated and arrested and had my phone confiscated from me. I am injured currently.” And all I could do this post this. I am sorry to all companies I am running campaigns with but my editorial calendar is currently on pause. I am willing to refund all and everything right away. Please, just send me an email. To my followers/supporters who this is too much for I am also sorry but my regularly scheduled content/reviews is also on pause. If this offends you, I am sorry. But I need to speak out and share this in a time like this. If you want to support me please share this information as widely as possible and don’t be silent. Be an ally because we need your help. And tune into my stories for more information. THE INTERNATIONAL COMMUNITY HAS BEEN SILENT. #sudanuprising #sudanese_protest #مجزرة_القيادة_العامة #عيد_شهيد #اعتصام_رويال_كير #اعتصام_القيادة_العامه #السودان @wawa_waffles @sudanuprising.updates #sudanrevolts #sudanuprising #iamsudan #iamsudanrevolution #sudanese #freesudan

Zo heeft de Amerikaanse R&B-zanger Ne-Yo - met 3 miljoen volgers op Instagram - nu een blauwe profielfoto en gaven ook zangeressen Rihanna en Ariana Grande aandacht aan de kwestie op hun account. Ook influencers als model Halima Aden en Dina Tokio doen mee aan de actie. Behalve blauwe profielfoto's verschijnen er op Twitter, Facebook en Instagram ook foto's en afbeeldingen in het blauw.

Inmiddels is blauw de kleur voor alle slachtoffers die zijn omgekomen in Sudan en een teken van solidariteit met demonstranten. In het land zijn al vijf maanden protesten. In eerste instantie waren die gericht tegen president Bashir, maar die werd in april afgezet door het leger. Sindsdien willen de demonstranten dat het leger, dat de macht nu heeft overgenomen, plaatsmaakt voor een burgerregering.

Wij smeken om een ander leven

Sudanese Nederlanders zijn blij met de #BlueforSudan-actie. Studente en politiek activist Solafa Saad (28) woont sinds twee jaar in Nederland. Haar familie woont nog in Khartoem en doet ook mee met de demonstraties. Zelf heeft ze ook een blauwe profielfoto op Facebook en Twitter.

"Ik hoop dat er door deze actie meer aandacht komt voor wat er in Sudan aan de hand is. Het is zo ongelooflijk wreed wat daar gebeurt. En er is tot nu toe maar weinig aandacht voor in de media."

Ze vindt het belangrijk dat de jongeren die nu in Sudan de straat op gaan, niet alleen staan. "Jongeren, vrouwen, ze spelen zo'n grote rol bij de demonstraties. Ze zijn zo moedig. Wij smeken om een ander leven. Dat er einde komt aan sharia-wetten en de dictatuur. We willen radicale verandering."

Blauw is de kleur van de revolutie

Ook Abdulrazik Khamis vindt dat wereld moet weten wat er in Sudan aan de hand is. In 2014 vluchtte hij vanuit Darfur naar Nederland. Khamis: "We willen dat andere landen stoppen met het steunen van het militaire regime en dat er een burgerregering komt."

Voor hem is blauw de kleur van de revolutie, die nog niet klaar is. "We zijn pas aan het begin, maar we gaan door. En we zijn optimistisch. Uiteindelijk zal er verandering komen."

STER reclame