Sarah Huckabee Sanders AFP

Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, stopt met haar baan. Dat heeft president Trump aangekondigd op Twitter. Hij schrijft dat ze aan het einde van de maand weggaat, om terug te keren naar haar thuisstaat Arkansas. Een verdere reden noemt hij niet. Een opvolger is ook nog niet genoemd.

"Ze is een erg speciaal persoon met buitengewone talenten. En ze heeft ongelofelijk goed werk verricht", schrijft Trump. "Ik hoop dat ze zichzelf verkiesbaar stelt als gouverneur van Arkansas, daar zou ze fantastisch voor zijn. Sarah, bedankt voor het goede werk dat je hebt gedaan."

Amerikaanse media melden dat Sanders tegen haar naaste collega's wel eens sprak over haar interesse in het gouverneurschap in Arkansas. Ook suggereerde ze dat ze er wel wat voor zou voelen om zichzelf verkiesbaar te stellen voor een publieke functie.

Sarah Sanders was de opvolger van de geplaagde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer, die na onenigheid en maanden van stuntelige optredens zijn post verliet. Ze geldt als een vertrouweling van Trump die hem sinds zijn presidentscampagne van 2016 hartstochtelijk verdedigde tegen critici. Journalisten beklaagden zich vaak over haar harde behandeling van de media en haar omgang met feiten.

Dagelijkse briefings

Als woordvoerder brak Sanders met veel staande gebruiken in het Witte Huis. Zo maakte ze een einde aan de dagelijkse briefing in het Witte Huis, waarbij de woordvoerder elke dag met de pers sprak. Het is vandaag 94 dagen geleden dat er voor het laatst zo'n briefing was.

Ook gaf ze vaak het podium aan president Trump, die vaker dan veel van zijn voorgangers persoonlijk het woord nam in gesprekken met de media. Op haar beurt schoof ze zelf vaker dan haar eigen voorgangers aan bij televisiezender Fox News om daar de president te verdedigen.

STER reclame