De brandende Front Altair
NOS NieuwsAangepast

Olietanker in brand, ander schip stuurloos na nieuw incident in Golf van Oman

De Amerikaanse marine zegt twee olietankers in de Golf van Oman te assisteren die naar verluidt zijn aangevallen. Een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die in die regio actief is, spreekt tegen dat de schepen beschadigd zijn. Eerder meldde een aan de Britse marine gelieerde organisatie al dat er een incident was, zonder daarbij een toelichting te geven.

De Amerikanen reageerden op noodsignalen van de tankers. De oorzaak van de beschadigingen, is nog niet duidelijk. Verschillende media spreken van explosies en branden, maar eenduidige informatie ontbreekt.

Bemanning geëvacueerd

Een van de tankers, de Front Altair, staat in brand, meldt de Noorse rederij van het schip. Het schip vervoert 75.000 ton nafta, een vloeibare stof die vrijkomt bij het bewerken van ruwe olie. De betrokken Taiwanese staatsolieraffinaderij zegt tegen persbureau Reuters te vermoeden dat het schip is geraakt door een torpedo, maar dit is niet door andere betrokkenen bevestigd.

Het andere schip, de Kokuka Courageous met 25.000 ton methanol aan boord, zou stuurloos zijn. Volgens de Japanse eigenaar van het schip is het schip twee keer "aangevallen". Het bedrijf dat de Kokuka beheert, BSM, meldt dat de romp van het schip boven zeeniveau is doorboord en dat er brand was in de machinekamer, maar dat het "veilig op zee drijft".

De betrokken bedrijven melden dat de bemanningen zijn geëvacueerd. Internationale persbureaus schrijven dat volgens Iraanse media reddingsteams uit Iran 44 opvarenden hebben opgepikt en naar de havenstad Jask hebben gebracht.

Een van de tankers van Front Altair staat in brand

De incidenten komen op het moment dat de Japanse premier Abe in Teheran is om te spreken over de recente spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Volgens het Japanse ministerie voor Handel vervoeren de tankers "aan Japan gerelateerde lading".

Het is al een tijd onrustig in de regio, die van groot strategisch belang is voor de internationale oliehandel. Reden voor de opgelaaide spanningen tussen Iran enerzijds en Saudi-Arabië en de VS anderzijds zijn onder meer eerdere incidenten met olie-installaties en tankers.

In mei werden twee Saudische olie-installaties en vier olietankers voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aangevallen of gesaboteerd. Een deel van de aanvallen is opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen. Iran ontkent iets met deze aanvallen te maken te hebben.

Ook de Verenigde Staten, bondgenoot van de Saudi's, beschuldigden Iran. Ze stuurden oorlogsschepen en bommenwerpers naar de omgeving van de Perzische Golf en de Golf van Oman.

Atoomakkoord

Op de achtergrond speelt ook het geklapte atoomakkoord met Iran. Vorig jaar zegde de VS dat eenzijdig op en stelde het land nieuwe economische sancties in tegen Iran.

In april dit jaar maakte het Witte Huis bekend dat zij deze sancties gingen uitbreiden, door vanaf mei ook richting China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije te dreigen met financiële sancties, als zij nog langer olie zouden kopen van Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl