VS verhoogt druk op Iran, olieprijzen stijgen
Vijf landen die nu nog Iraanse olie kopen, moeten zich binnenkort alsnog gaan houden aan de Amerikaanse sancties tegen dat land. Het Witte Huis heeft dat vandaag bekendgemaakt. Iran dreigt op zijn beurt de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute, af te sluiten voor alle oliecontainers.
"Het besluit is bedoeld om de olie-export van Iran naar nul te brengen, zodat het van zijn voornaamste inkomstenbron wordt onthouden", zei Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis. De druk op Iran wordt opgevoerd, nadat de VS vorig jaar uit het atoomakkoord met het land was gestapt. Daarmee werden de economische sancties tegen Iran weer volledig ingesteld.
Iran zegt de Straat van Hormuz te sluiten als de sancties doorgaan. Dat is een belangrijke handelsroute, waar niet alleen olie uit Iran langskomt, maar ook uit Irak, Koeweit en Saudi-Arabië. "Als wij de vaarroute niet kunnen gebruiken, dan zullen we de route afsluiten", zegt een Iraanse admiraal tegen staatspersbureau Fars.
China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije doen momenteel nog zaken met Iran. De landen werden vorig jaar door de VS vrijgesteld van sancties, vooral om te zorgen dat olieprijzen niet te snel stegen. Ook konden de landen zo een alternatief zoeken voor de Iraanse olie. Als ze vanaf 2 mei Iraanse olie blijven kopen, worden door de Amerikanen financiële sancties opgelegd.
Stijgende prijzen
Het nieuws lekte eerder al uit, waardoor olieprijzen dit weekend stegen. Ze zijn op het hoogste niveau in een half jaar tijd. Verwacht wordt dat de sancties zelf daar nog een schepje bovenop doen. Los daarvan zijn de olieprijzen wereldwijd al hoog door het beperkte aanbod, vanwege verstoringen in de markt door problemen in Venezuela, Nigeria en Libië, zeggen analisten bij persbureau Bloomberg. Ook word gevreesd dat benzineprijzen hierdoor omhoog zullen gaan.
China, de grootste koper van Iraanse olie, bekritiseert de eenzijdige sancties. De handel met Iran zou "redelijk en legitiem" zijn en daarom moeten worden gerespecteerd, zegt een woordvoerder van de Chinese overheid.
Oliemarkt
Hoewel gevreesd wordt voor een olietekort, zal daar volgens het Witte Huis geen sprake van zijn. "De VS, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, drie van de grootste olieproducenten ter wereld, zijn vastberaden om de mondiale oliemarkt adequaat aan te vullen", zei Sanders.