EPA
NOS Nieuws

Rusland laat omstreden zaak tegen onderzoeksjournalist Goloenov vallen

Russische autoriteiten hebben de zaak tegen onderzoeksjournalist Ivan Goloenov laten vallen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev vervallen alle aanklachten tegen Goloenov, die was aangeklaagd voor drugshandel, vanwege een gebrek aan bewijs.

Enkele uren na de bekendmaking werd het huisarrest van Goloenov opgeheven. Nadat zijn elektronische enkelband op het politiebureau in Moskou was verwijderd, werd een geëmotioneerde Goloenov buiten opgewacht door honderden journalisten.

Goloenov dankte iedereen voor hun steun. "Ik zal doorgaan met het werk waar ik mee bezig was en onderzoek blijven doen, omdat ik het vertrouwen dat de mensen in me hebben gesteld wil rechtvaardigen."

Kolokoltsev maakte verder bekend dat enkele politieagenten die betrokken zijn bij de zaak voorlopig zijn geschorst; er is een onderzoek ingesteld naar hun handelen. "Ook dat is een zeldzaamheid", schrijft correspondent David Jan Godfroid daarover op Twitter.

De minister zei bovendien dat hij president Poetin zal vragen hogergeplaatste politiemensen weg te sturen. "Ik geloof dat de rechten van alle burgers, ongeacht hun beroep, beschermd moeten worden", zei hij in een verklaring.

Goloenov werd vorige week donderdag gearresteerd en aangeklaagd op verdenking van drugshandel. In zijn rugzak zou de partydrug mephedrone zijn aangetroffen en in zijn huis zouden later nog meer drugs zijn gevonden.

Zaterdag werd Goloenov onder huisarrest geplaatst zodat hij zijn rechtszaak in relatieve vrijheid kon afwachten.

Protest

De arrestatie van Goloenov, die als journalist corruptie bij de Russische overheid aan de kaak stelt, maakte wat los in Rusland. 25.000 mensen werden lid van een Facebookgroep waarin het plan werd gesmeed voor een protestmars morgen tegen Goloenovs arrestatie.

Ook enkele Russische kranten schaarden zich met de tekst "Ik ben/wij zijn Ivan Goloenov" achter Goloenov. "Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt", zei correspondent Godfroid daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl