NOS NieuwsAangepast

Russische kranten op de bres voor opgepakte onderzoeksjournalist

Drie Russische kranten stellen vandaag de arrestatie van de vooraanstaande onderzoeksjournalist Ivan Goloenov aan de kaak. "Ik ben/wij zijn Ivan Goloenov" luidt de tekst op de voorpagina's van de liberale zakenkranten Vedomosti, Kommersant en RBC, dat vooral online wordt verspreid. Ook willen ze dat er een onafhankelijk onderzoek naar de aanhouding van Goloenov komt.

"Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Deze kranten hebben niet zo'n bereik als Russische tabloids, maar worden in de zakenwereld, door expats en westerse diplomaten goed gelezen."

Het Kremlin erkent in een reactie dat de arrestatie van Goloenov veel vragen oproept en zegt dat het de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten houdt. De zaak verdient de "grondige aandacht" van de openbaar aanklager en andere instanties, zei een woordvoerder.

AFP
Goloenov bij zijn voorgeleiding zaterdag bij de rechtbank

Goloenov is correspondent van de in Letland gevestigde website Meduza, die veel over corruptie in Rusland publiceert. "De arrestatie lijkt een overduidelijke waarschuwing om daar terughoudend in te zijn", zegt Godfroid.

Goloenov werd donderdag aangehouden omdat hij in het bezit zou zijn geweest van drugs. Hij zegt te zijn geslagen en is in een ziekenhuis medisch onderzocht, onder meer omdat zijn ribben gekneusd zouden zijn. In afwachting van de rechtszaak is hij daarna onder huisarrest geplaatst.

Ingeluisd

Collega-journalisten denken dat Goloenov er door de politie is ingeluisd. Zo zouden politiefoto's over de vondst van drugs bij hem thuis elders zijn gemaakt.

"Ook enkele journalisten van aan de staat gelieerde media zeggen op sociale media dat de autoriteiten Goloenov de mond willen snoeren", zegt Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl