ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 10/6: Koeman trots op Oranje en Friesland in ban van Fietselfstedentocht

Goedemorgen! Op deze Tweede Pinksterdag is in Rotterdam de finish van de Roparun, de jaarlijkse estafetteloop van Parijs en Hamburg naar de Maasstad. En in Friesland doen 15.000 deelnemers mee aan de Fietselfstedentocht.

De zon gaat vandaag vaak schuil achter bewolking. Vooral in de middag trekken verspreid buien over het land. In het binnenland is daarbij kans op onweer. Het wordt maximaal 18 tot 24 graden

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de laatste dag dat kandidaten voor het leiderschap van de Britse Conservatieven zich kunnen melden. Wie wint is ook direct premier.
  • Op de Binnenrotte in Rotterdam is de finish van de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. De lopers en fietsers halen daarmee geld op voor de mensen met kanker.
  • En traditiegetrouw fietsen op Pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward.

Wat heb je gemist?

"Ik ben trots op de spelers, teleurgesteld in het resultaat", reageerde bondscoach Koeman vannacht op de verloren finale van de Nations League. Portugal bleek met 1-0 te sterk. Aanvoerder Virgil van Dijk kijkt liever vooruit naar de volgende klus met het Nederlands elftal. "We maken grote stappen als team, als groep. Zowel binnen als buiten het veld. Dit mag onze ontwikkeling niet verpesten."

Bondscoach Koeman: 'Wij waren vanavond niet goed genoeg'

Matthijs de Ligt had na afloop van de wedstrijd nog een opmerkelijk onderonsje met Ronaldo. De Portugees vroeg De Ligt of hij komend seizoen met hem bij Juventus komt spelen. "Ik verstond hem eerst niet. Ik schrok er een beetje van, dus daarom lachte ik. Maar ik heb niets gezegd", aldus De Ligt. "Zo kort na de wedstrijd ben je daar ook niet mee bezig."

6 september speelt Oranje de volgende wedstrijd, een EK-kwalificatie tegen Duitsland in Hamburg.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Overlevenden en nabestaanden van de brand in de Londense Grenfell Tower slepen in de VS drie Amerikaanse bedrijven voor de rechter. Het bedrijf dat de brandbare gevelbekleding van de woontoren maakte wordt aangeklaagd, net als een fabrikant van isolatiemateriaal en koelkast-fabrikant Whirlpool. Bij de brand kwamen 72 mensen om.
  • In de binnenstad van de Amerikaanse stad Dallas is een hijskraan omgevallen en op een appartementencomplex terechtgekomen. Daarbij zijn zeker één dode en vijf gewonden gevallen. Twee gewonden zijn in levensgevaar.
  • Activisten van Greenpeace zijn bij de Schotse kust op een boorplatform van BP geklommen. Ze willen voorkomen dat het recent opgeleverde booreiland zijn bestemming in de Noordzee bereikt. De milieuorganisatie roept BP op om te stoppen met boren naar olie en te investeren in duurzame energie.

En dan nog even dit:

Voor het eerst is de belangrijkste Broadwayprijs gewonnen door iemand in een rolstoel. Ali Stroker kreeg de Tony voor haar bijrol in de reprise van Oklahoma!. "Dit is voor elk kind met een beperking, die zich zelf op dit podium vertegenwoordigd wil zien", zei ze toen ze de prijs in ontvangst nam. "Vanaf nu is dat het geval."

Hollandse Hoogte
Ali Stroker neemt de Tony in ontvangst

Met acht prijzen was de grote winnaar van de Tony's Hadestown, een bewerking van de Orpheus-mythe. Rachel Chavkin won onder meer voor Beste Regie, een van de weinige vrouwelijke regisseurs die dat lukte in de geschiedenis van de prijs. Breaking Bad-acteur Bryan Cranston won voor zijn rol in Network. "Eindelijk zit het een heteroseksuele blanke man eens mee", grapte hij toen hij de prijs ontving.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl