Spoedberaad bij het azc in Weert, waar dit voorjaar veel geweldincidenten waren ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet medewerkers onder druk om verblijfsvergunningen van criminele asielzoekers niet in te trekken. Intrekking leidt tot "taaie" gerechtelijke procedures die te veel tijd en geld kosten. Dat schrijft NRC op basis van interne documenten van de IND.

Uiteindelijk wordt het gros van de vreemdelingen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd niet uitgezet, schrijft de krant. Tussen januari 2017 en februari 2018 zouden 37 verblijfsvergunningen van criminele asielzoekers zijn ingetrokken: 2,4 procent van alle zaken die het Openbaar Ministerie en de politie bij de IND aandroegen.

Geen opzet

Deze cijfers komen ongeveer overeen met die in een rapport dat vorige maand werd gepubliceerd. Het was opgesteld door een onafhankelijke commissie in opdracht van toenmalig staatssecretaris Harbers.

De conclusie was dat er geen sprake was van opzet of een misstand. "In incidentele gevallen wordt afgeweken van voorschriften en/of werkinstructies, maar niet structureel. Tijd en werkdruk zijn hierbij geen doorslaggevende factoren", aldus de commissie.

Het rapport verscheen een dag voordat Harbers aftrad vanwege het niet expliciet rapporteren van meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers.

Reactie IND

De IND verwijst vandaag in een reactie op het bericht van NRC naar de conclusie van de onafhankelijke onderzoekscommissie dat er van een misstand geen sprake is, maar dat er wel verbeterpunten zijn.

De IND benadrukt dat de inmiddels opgestapte Harbers de Tweede Kamer heeft laten weten dat alle aanbevelingen van de commissie worden opgepakt. Later dit jaar zal het ministerie van Justitie en Veiligheid de Kamer preciezer informeren over hoe dat gebeurt.

Kamer geschrokken

In de Kamer wordt geschrokken gereageerd op het bericht in NRC. Kamerlid Becker van regeringspartij VVD benadrukt dat haar fractievoorzitter Dijkhoff het als staatssecretaris makkelijker heeft gemaakt om verblijfsvergunningen in te trekken. "De IND moet dat dan wel doen!", twittert ze.

Ook PvdA-Kamerlid Kuiken wijst erop dat de wet is aangescherpt om meer criminele vreemdelingen uit te kunnen zetten: "Maar ondanks alle stoere VVD-woorden wordt er dus weer niet aangepakt."

PVV-leider Wilders noemt de IND corrupt en volgens D66-Kamerlid Groothuizen is de rode draad in veel problemen bij Justitie dat er veel stoere taal is, maar weinig aandacht voor de uitvoering. 50Plus-voorman Krol vindt het NRC-stuk "ongelooflijk" en SP-Kamerlid Van Dijk zegt dat het afgelopen moet zijn met de IND-doofpot. Volgens Van Dijk kan de nieuwe staatssecretaris Broekers-Knol meteen "vol aan de bak".

STER reclame